HomeCultural

REPERE: Minerii români au ajuns la Paris

În luna iunie, la Paris are loc o expoziție de fotografii cu mineri din România. Fotografiile sînt realizate de fotograful Gabriela Lupu (foto), originară din Rotunda, comuna Doljești. Poza „victorioasă” a țiganilor români campați la Montpellier și fotografiați de Gabriela Lupu a cucerit publicul și presa franceză. „Le Monde” a recomandat expoziția „Le platz des roms”, expusă la Institutul Cultural Român din Paris, ca una dintre cele 25 de expoziții din toată Franța de văzut obligatoriu în 2011.

 

În luna iunie, turiștii care își petrec vara în Paris pot admira fotografiile Gabrielei Lupu, originară din Rotunda, comuna Doljești. Dacă anul trecut a fost organizată o altă expoziție cu fotografiile sale, care au avut ca subiect viața unor rromi într-o tabără din Montpellier, anul acesta expoziția sa este la fel de sugestivă și cu puternice implicații sociale.
Intitulală „Carnet de Charbon”, expoziția va avea loc la Rue de l’Exposition, din Paris, și va reuni mai multe fotografii făcute în minele de cărbune din România. Vernisajul expoziției a avut loc pe 4 iunie, iar lucrările vor fi expuse pe parcursul întregii luni. Fotografiile sînt făcute în călătoriile întreprinse în perioada 2005-2010 în România și surprind ipostaze inedite și cutremurătoare din viața minerilor, atît la suprafață, cît și în subteran.

După ce a studiat sociologia, fotograful a absolvit și Școala Populară de Arte din Brașov. A realizat mai multe fotoreportaje atît în țară, cît și în străinătate, despre minerii din Valea Jiului, dar și alte teme sociale. După anul 2000 se stabilește în Montpellier și lucrează ca freelancer. Ulterior, talentul său este recunoscut de revista „Le Monde”, care îi acordă un important premiu la un concurs național de fotografie, organizat în Franța.

Gabriela Lupu a povestit, pentru presa franceză, că în ultima sa călătorie a avut ocazia să ajungă la nivelul cel mai coborît al unei mine și a rămas extrem de impresionată, chiar dacă nu a avut nici un moment de frică. Însoțită de un inginer, fotograful a făcut un tur al minei, lucru pe care l-a considerat un privilegiu. Gabriela Lupu mai spune că fotografia este reperul vieții ei, iar în momentul în care se află în spatele aparatului foto devine o bulă afectivă, iar fotografiile sînt făcute instinctiv.

Poza „victorioasă” a țiganilor români campați la Montpellier și fotografiați de Gabriela Lupu a cucerit publicul și presa franceză. „Le Monde” recomanda „Le platz des roms”, expusă la Institutul Cultural Român din Paris, ca una dintre cele 25 de expoziții din toată Franța de văzut obligatoriu în 2011.

Gabriela Lupu s-a născut în 1982. A studiat sociologia la Universitatea din Brasov și fotografia la Școala Populară de Artă. Din 2003 s-a stabilit în Franța. Fotografia „Autobuz în București”, din ciclul Figuri de stil, care ipostaziază chipuri din transportul în comun din România, a primit premiul II la concursul „Et pourtant elle tourne” organizat de Le Monde 2 și France Inter. În 2008 a fost invitată s

ilustreze cartea „Quoi-qu’on dise”, Editura Chevrefeuilles Étoilée. Expune în cadrul „Mois de la photo” de la Paris, iar fotografiile sale sînt selecționate la Festivalul „Rio Locco/Fnac Wilson” Paris și la Festivalul „Visa Off”/Perpignan, în 2010.

 

   

Comentarii

WORDPRESS: 0