Eleva de la Colegiul Național „Roman-Vodă” a fost acceptată la Universitatea Aberystwyth. Decizia Mădălinei a fost luată la recomandarea unui alt roman-vodist, student în anul II la aceeași universitate.
Exodul medicilor din România către state cu unități spitalicești ultra-dotate și cu respect față de specialiști a determinat-o pe roman-vodista Mădălina Dragomir (foto) să se gîndească mai bine înainte de a se decide dacă va urma studiile universitare în domeniul medical în țară sau în străinătate. Primele impresii despre mediul academic din afara țării i le-a dat un prieten, Adrian Mironaș, fost elev al Colegiului Național „Roman-Vodă”, în prezent student în anul II la Facultatea de Biochimie din cadrul Universității Aberystwyth din Țara Galilor. „De la Adrian am aflat informațiile de la fața locului privind oportunitățile de finanțare și particularitățile programului de studiu. În aceste condiții, mi-a fost ușor să iau decizia finală„, a spus Mădălina Dragomir.
Mădălina Dragomir a optat în liceu pentru profilul matematică-informatică. Nu se gîndea atunci să urmeze o carieră în medicină.
Rezultatul bun la examenul de bacalaureat – media 9,70 -, testul de limbă engleză, o bună motivație și veniturile ale familiei Dragomir au fost condițiile pentru care Mădălina fost acceptată la Universitatea Aberystwyth. Este pasionată de IT, îi plac călătoriile și speră să-și găsească timp pentru a le îmbina fericit pe perioada studenției.
4.000 de lire pe an, taxa de școlarizare
Costul unui an de studiu este de 9.000 de lire sterline, din care 4.000 de lire va plăti Mădălina, iar restul este contribuția facultății, la care au dreptul studenții cu venituri mici. „Pentru a plăti taxa de școlarizare, o să aleg un credit pentru studenți. Cred că și părinții vor găsi o posibilitate să mă susțină„, a spus Mădălina Dragomir.
Tînăra va ajunge în Anglia pe 20 septembrie, iar cursurile vor începe după o săptămînă. În săptămîna liberă, Mădălina va parcurge o perioadă de acomodare și integrare cu rigorile mediului universitar din Anglia. „Este o săptămînă introductivă pentru studenții străinii, care vizează cunoașterea universității și a colegilor, a regulamentelor studențești, a modului în care se desfășoară orele și activitățile„, a spus Mădălina.
Despărțirea de părinți nu va fi una ușoară. Mădălina nu a avut nevoie să-și convingă mama de plecarea în străinătate. În schimb, tatăl a fost ceva mai sceptic cînd a aflat că Mădălina trebuie să plece. Nu pentru că nu ar fi fost de acord ca Mădălina să-și urmeze visul, ci pentru că: „o fată are și ca fata lui, nu-i nici una!„.
Comentarii
Felicitari!! Facultatile de top din straianatate cer medie la bac peste 9.50.
Eu ii felicit si pe cei ce au obtinut medii la bacalaureat foarte mai mari,dar pentru ca nu provin din familii cu posibilitati financiare deosebite , vor studia in tara ,unde au intrat pe locuri fruntase la facultate . Dupa parerea mea ,cred ca si ei reprezinta adevarate ,,repere,,!