Din această săptămână pot reîncepe lucrările Casa Celibidache, au anunțat reprezentații autorităților județene și locale, care, alături de cei ai constructorilor, au efectuat luni, 7 aprilie, o vizită de lucru la acest obiectiv din municipiul Roman. Au participat, între alții, președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț – Daniel Harpa, administratorul public al județului Neamț – Lucian Micu, primarul municipiului Roman – Laurențiu Dan Leoreanu, și viceprimarul Romanului – Leonard Achiriloaei.
„O veste bună este aceea că s-au depășit procedurile administrative și se reiau lucrările de reabilitare a Casei Celibidache, clădire pe care, în mandatul de primar, am predat-o CJ Neamț tocmai pentru a se găsi soluții pentru salvarea ei. Mă bucur că, odată depășite problemele, constructorul se poate apuca de treabă și sper să și finalizeze lucrările în termenul prevăzut în contract – 28 de luni. Și «Casa Nevruzzi», care găzduiește Muzeul de Istorie, și Casa Celibidache primesc tot sprijinul conducerii CJ Neamț, pentru că moștenirea istorică și culturală sunt de neprețuit”, a transmis cu acest prilej Lucian Micu, administratorul public al județului Neamț.
„Am fost prezent la Casa Celibidache, alături de președintele CJ Neamț, Daniel Harpa, reprezentanți ai CJ și ai Primăriei Roman, constructorul, dar și factorii ce vor fi implicați, în următoarea perioadă, în reînceperea lucrărilor de restaurare a casei marelui dirijor român, lucrări ce vor demara chiar din această săptămână. Un monument de o asemenea valoare nu trebuie lăsat în ruine, paragină, ci trebuie tratat ca o piatră prețioasă, pe care să o așezăm în colierul monumentelor restaurate din Roman. Chiar dacă mai sunt și alte aspecte ce trebuie agreate și sunt în evoluție, mi-am dorit foarte mult ca măcar lucrările clarificate și certificate să reînceapă”, a declarat primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu.
13 ani de demersuri pentru reabilitare
În 2012, Casa Celibidache a fost achiziționată de administrația locală romașcană de la moștenitorii compozitorului Sergiu Celibidache, efortul financiar fiind atunci de peste 100.000 de euro. Primăria Roman a încercat reabilitarea acesteia cu fonduri europene, fără succes însă.
În anul 2018, consilierii locali romașcani au aprobat transmiterea clădirii din proprietatea publică a Municipiului Roman și administrarea Consiliului Local Roman, în proprietatea publică a Județului Neamț și administrarea CJ Neamț, pentru a se putea obține fonduri pentru reabilitare prin Compania Națională de Investiții (CNI). În același an, imobilul a fost introdus pe lista de proiecte de la CNI, fondurile necesare investiției fiind aprobate anul trecut.
În luna august 2020, CNI a publicat în platforma de achiziții publice SICAP anunțul privind scoaterea la licitație a proiectării și execuției lucrărilor privind reabilitarea monumentului istoric Casa „Sergiu Celibidache” din municipiul Roman. Atribuirea proiectului „Servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții: «Conservarea, restaurarea și protecția clădirii Casa Celibidache în vederea valorificării patrimoniului cultural, strada Veronica Micle nr. 2, municipiul Roman, județul Neamț»”, în valoare de 4.424.695 lei fără TVA, s-a făcut în luna februarie a anului 2021, câștigând licitația asocierea de firme Robu Construct SRL (lider de asociere) și Consulting Grup Expert, având ca subcontractant firma Build Instal Electric SRL. De atunci lucrările propriu-zise au fost întârziate de probleme birocratice, tehnice sau situații neprevăzute.
Istoria Casei Celibidache
Conform descrierii imobilului, din catalogul monumentelor județului Neamț, Casa Sergiu Celibidache este un monument istoric, datând din secolul al XIX-lea. „Casa a rămas în urma sistematizării din anii ’80 fără lotul inițial. Este o casă cu bolți semicilindrice și cu pivnițe suprapuse. La rândul său și parterul are bolți semicilindrice, etajul are tavanul susținut de grinzi metalice. La etaj ferestrele s-au păstrat pe partea de vest și în parte pe cea de est. Ordonanță și decorații neoclasice formate din: bosaje, coloane adosate la etaj, cornișe la fronton. Decroșeul traveei mediane este încadrat la etaj de balcoane cu parapet și stâlpi de fier forjat. Ferestrele sunt terminate la partea superioară în segment de cerc ploștit la etaj, cu buiandrug la parte. Acoperișul este în patru ape cu pantă mică.
Familia căminarului, vornicului și apoi spătarului Grigore Done, originară din Muntenia, se stabilește la Roman, unde în anul 1825 cumpără casa de pe str. Calistrat Hogaș, nr. 6, casă ce îi va purta numele. Grigore Done se remarcă prin construirea bisericii Sf. Gheorghe și prin participarea alături de alți delegați ai orașului la negocierile purtate cu episcopul Veniamin Ruset în cursul anului 1844, negocieri în urma cărora locuitorii obțin răscumpărare vetrei târgului în schimbul unor moșii. În 1912, în această casă se naște Sergiu Celibidache”, se arată în descrierea de pe site-ul www.monumenteneamt.ro.
Casa de la intersecţia bulevardului Roman Muşat cu strada Veronica Micle a aparţinut familiei muzicianului Sergiu Celibidache până în anul 1950, când a fost naţionalizată şi a trecut în proprietatea statului. După naţionalizare, aceasta a funcţionat o perioadă ca spital, iar apoi ca sediu al Școlii de Artă din Roman. Această ultimă destinaţie a fost, însă, anulată, după circa zece ani de funcţionare, din cauza degradării imobilului.
Urmăriți canalul „Ziarul de Roman” pe WhatsApp pentru ultimele știri. Click aici.
Comentarii