Prima paginăSanatate

Refacerea Spitalului Vechi, blocată între ministere

Refacerea Spitalului Vechi, blocată între ministere

Dimensiune text

 

Clădirea Spitalului Vechi se degradează pe an ce trece, deși Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a făcut demersurile necesare pentru a transforma clădirea într-un centru medical care să le ofere asistență medicală bolnavilor, inclusiv un azil pentru persoanele în vârstă. Autoritățile spun că, aproape la fel ca în cazul ambulanței TIM – trasă pe dreapta din cauza birocrației -, situația se repetă.

Până la obținerea unei finanțări, și aceasta o problemă destul de importantă, pentru că toate costurile se duc la câteva zeci de milioane de euro, prima piedică și fără o rezolvare imediată ține de nevoia instalării unor lifturi, lucru care contravine în acest caz, fiind vorba de o clădire monument istoric.

„Am avut discuții chiar și în vara acestui an în ceea ce privește Spitalul Vechi. Din păcate, în continuare sunt blocați cu acel proiect, unde nu reușesc să se pună de acord trei ministere. Este vorba despre Ministerul Sănătății, care obligă Arhiepiscopia să monteze lifturi, de Ministerul Dezvoltării, care spune că lifturile se pot construi doar pe exterior, și Ministerul Culturii, care interzice orice construcție pe exterior a acestor lifturi, întrucât este monument istoric. Dacă Ministerul Sănătății cere ca și protocol pentru realizarea activităților spitalicești lifturi, vor căuta alte soluții”, a declarat primarul Lucian Micu.

Ultima dată, în vara lui 2014, reprezentanții Arhiepiscopiei anunțau că din august încep lucrările, așteptând doar avizele de la cele trei ministere, avize care, așa cum am arătat anterior, nu au mai ajuns. Conform proiectului inițial, în clădire urma funcționeze un azil de bătrâni, un spital de recuperare şi cabinete medicale moderne. Proiectul trebuia să fie gata în trei ani, adică în 2017.

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Pentru reabilitarea cladirii, oricum va fi necesara o expertiza la cerinta rezistenta si stabilitate; unuldin obiectivele expertizei poate fi si acela privind deschiderea unor goluri de montaj in interior pentru lifturi. Oricum este necesara, apoi, intocmirea unui proiect de consolidare, data fiind avariile structurale ale cladirii, una din temele de proiectare poate fi cea privind lucrarile necesare pentru aceste goluri de montaj. Nu se poate sa urcam bolnavii pe scari. Nu se poate la o cladire de inceput de secol XIX sa montam lifturi panoramice, pe exterior, oricat de „tentanta” ar fi solutia.Cred ca instalarea lifturilor este o problema relativ marunta atat din punct de vedere tehnic (data fiind starea cladirii) cat si din punct de vedere finaciar (un lift de 10 persoane/2 statii costand cca 30000 euro). Hai sa nu ne legam de aspecte minore.

  • Toate sunt povesti.Daca proprietarii ar fi respectat contractul de asociere si concesiune pe care l-au incheiat initial cu o firma privata acum cladirea era functionala si era producatoare de venituri pt toti.Cum interese “obscure”au impiedicat derularea acelui proiect e mai bine sa o lasam sa se prabuseasca.La fel ca si Casa Celibidachi.Vom mai avea ,noi ,aici in urbea musatina, o noua …” pecingene” chiar in mijlocul orasului.Conteaza oare pentru destinul istoric zidit in ultimii ani de importanti oameni politici locali pentru…”marea familie Romascana”.????Ps.Povestea cu lifturile este de risul curcilor.