Prima paginăSport

Record de participare la Memorialul de șah „Cezar Labău Ișan”

Record de participare la Memorialul de șah „Cezar Labău Ișan”

Dimensiune text

 

 

Sâmbătă, 17 februarie, Clubul Copiilor din Roman a organizat a doua ediție a Memorialului de șah „Cezar Labău Ișan”. S-a înregistrat un nou record de participare pentru competițiile de șah din Roman din ultimele două decenii, 146 de copii s-au întrecut pe șase categorii valorice și de vârstă, în sistem elvețian, conform datelor oferite de arbitrul Bogdan Sava.

La grupa copiilor nelegitimați și mai mici de nouă ani s-au remarcat, în ordine, Lorin Anăstăsoaiei (Școala „Alexandru Ioan Cuza” din Roman), Ștefan Rareș Ciobanu (Pașcani) (ambii cu 5 puncte din 6 partide), Darius Dumbravă (din Roman), Elena Maria  Ursan (din Huși) cu 4,5 puncte. Secțiunea a cuprins 21 de participanți.

La secțiunea nelegitimaților între nouă și 11 ani, podiumul a fost ocupat de Eduard Nistor, cu 5,5 puncte, elev la Școala „Mihai Eminescu” din Roman, Beatrice Scărlătescu (zona Huși) și Luca Nadabaică, tot de la Școala „Mihai Eminescu”, ambii cu 5 puncte, dar la același număr de puncte s-au aflat și Sabina Scărlătescu și Mihăiță Hatmanu, tot din părțile Hușiului. Această secțiune a cuprins 45 de participanți.

Grupa elevilor nelegitimați între 12 și 14 ani a fost dominată de frații Ionuț și Sorin Marian Stan (zona Huși) alături de roman-vodista Elisa Ioana Cozma, toți cu 5 puncte. La această grupă a jucat și Bogdan Sava… care a realizat 4 puncte… înregistrate de arbitrul Bogdan Sava. Un total de 34 de șahiști și șahiste și-au măsurat forțele la această secțiune.

La primele trei secțiuni, un număr mare de partide a fost decis de aplicarea regulii „la două mutări ilegale pierzi”, ceea ce indică prezența multor începători.

La secțiunea D, a elevilor nelegitimați între 15 și 19 ani, lupta a fost ușoară pentru Răzvan Hululei (din zona Roman, elev la grupa de judo a Liceului cu Program Sportiv), care realizează maximul de puncte, 6. Acesta a fost urmat de Marian Andrei și Sergiu Hîrjă, departajați de rezultatul direct, ambii cu 5 puncte. Numai 14 participanți s-au întrecut la această secțiune, rămași 13 după retragerea unei concurente.

Secțiunea E, copii legitimați, sub nouă ani, a fost dominată de Eric Tătărușanu (CSM Pașcani), David Dandu, una dintre marile speranțe ale șahului nemțean (din Piatra Neamț) și de Andrei Daniel Ignat, legitimat la CS „Capablanca” Iași. Secțiunea a cuprins doar șase participanți.

Secțiunea copiilor legitimați, între 9 și 14 ani, a fost câștigată de Daniel Rangu (CSM Pașcani) și de Matei Bunghez (Cimentul Bicaz), ca urmare a acumulării a câte 4,5 puncte din 5 partide. Aceștia au depășit cu doar jumătate de punct pe cotnăreanul Francisc Matia Cozan (medaliat cu aur în anul precedent) și pe hușeanul Radu Andrei Ciobanu. Un total de 23 de jucători au onorat cu prezența această secțiune, de la cinci cluburi sportive.

Arbitrajul a fost asigurat de către profesorul Florinel Vieru (Clubul Copiilor Roman), Bogdan Sava (fost elev al celui omagiat prin Memorial), Bogdan Crăciun (președintele Consiliului Elevilor la CNRV, cunoscut șahist romașcan) și de Dorin Cozan (șahist amator și cunoscut filozof ieșean). Directorul turneului a fost profesorul Ilie Boloca, directorul Clubului Copiilor. Premiile constând în medalii, cupe și diplome au fost oferite de instituția organizatoare, iar premiile în bani de doi șahiști romașcani.

„Profesorul Cezar Labău Ișan a fost cadru didactic la Clubul Copiilor timp de două decenii, la cercul de șah, prilej cu care a format mințile și caracterele a sute de copii, organizator al celui mai important concurs de șah din Roman, în 1996, la care au participat peste 300 de copii”, a afirmat Bogdan Sava.

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0