Prima paginăSanatate

Recomandări pentru perioadele cu temperaturi extreme

Dimensiune text

Pentru prevenirea incidentelor în perioadele cu temperaturi extreme,  Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cît posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

 

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cît mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Nu trebuie consumat alcool (nici bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sînt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar,  dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încît temperatura să fie cu 5 grade mai mică decît temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinarit) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vîrstnici, persoane cu dizabilităţi), oferindu-le, în mod regulat,  lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sînt în vîrstă sau cu dizabilităţi, interesîndu-vă de starea lor de sănătate.

COMENTARII

WORDPRESS: 0