Prima paginăSanatate

Recomandări pentru perioadele cu temperaturi extreme

Dimensiune text

Pentru prevenirea incidentelor în perioadele cu temperaturi extreme,  Ministerul Sănătății recomandă populației să urmeze sfaturile medicilor și să evite, pe cît posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18.

 

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cît mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.
Nu trebuie consumat alcool (nici bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sînt diuretice.
Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri călduțe, fără a ne șterge de apă, iar, dacă avem aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încît temperatura să fie cu 5 grade mai mică decît temperatura ambientală.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare, trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinarit) și aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vîrstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le, în mod regulat,  lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sînt în vîrstă sau cu dizabilități, interesîndu-vă de starea lor de sănătate.

COMENTARII

WORDPRESS: 0