Prima paginăActualitate

Recomandări de creștere și transport a animalelor în sezonul rece

Dimensiune text

Pe fondul avertizărilor meteorologice pentru fenomene severe (temperaturi deosebit de scăzute, căderi masive de zăpadă), Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț recomandă crescătorilor de animale să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii; să asigurare o cantitate suficientă de apă şi furaje, corespunzătoare cantitativ și calitativ; să verifice buna funcţionare a echipamentelor de adăpare şi de furajare; se va acorda o deosebită atenţie în mod special instalaţiei de adăpare, având în vedere riscul de îngheţ al acesteia, iar la orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor, precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca, pe lângă măsurile enumerate, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă.

În cazul în care deținătorii de animale de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii, etc.) țin patrupedele afară, este important să le asigure o sursă de apă potabilă, precum şi un adăpost corespunzător, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii.

Și transportatorii de animale vii sunt avertizați să nu efectueze transporturi de animale în condiţii meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt  puternic şi căderi masive de zăpadă, decât dacă este neapărat necesar. Înainte de a pleca la drum, să verifice dacă există condiţii adecvate de microclimat în  mijlocul de transport şi dacă acestea sunt asigurate pe întreaga durată a transportului. DSVSA avertizează că porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute. În cazul în care în timpul călătoriei temperatura ambientală coboară sub 0° C, este obligatoriu ca mijlocul de transport să fie dotat cu un mecanism de reglare a temperaturii.
Conducerea Autorităţii a dispus DSVSA Neamț să întreprindă demersurile necesare pentru informarea: fermierilor, unităţilor administrative locale, transportatorilor şi altor deţinători de animale, cu privire la măsurile specifice pentru asigurarea bunăstării animalelor în perioadele de iarnă în care se înregistrează condiţii meteorologice severe şi la responsabilităţile legale care le revin.

Deasemenea, conform prevederilor legale, Consiliile locale au obligaţia ca, în adăposturile  animalelor fără adăpost, să asigure respectarea normelor de protecţie a acestora, respectiv cazarea, transportul şi îngrijirea corespunzătoare a acestora.

COMENTARII

WORDPRESS: 0