Prima paginăRoman

Răpuși de sărăcie

Dimensiune text

Pe zi ce trece, starea de sănătate a romașcanilor se degradează dramatic.

 

 

Pe lîngă o populație îmbătrînită și măcinată de boli, natalitatea este în continuă scădere, iar numărul copiilor care se nasc cu malformații a crescut în ultimii ani.
Cel puțin așa reiese din statisticile întocmite de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț. Astfel, în primele două luni ale acestui an, în zona Romanului s-au înregistrat 203 nașteri, cu 33 mai puține decît în aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, în primele două luni ale acestui an s-au înregistrat și 370 de decese.

O creștere îngrijorătoare se înregistrează în ceea ce privește incidența tuberculozei. Dacă la nivelul întregului județ anul acesta s-au înregistrat 61 de cazuri noi de TBC, în zona Romanului s-au depistat 22 de cazuri noi, cu două mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Nici la sifilis situația nu e mai bună. Din cele 19 cazuri noi depistate în primele două luni la nivelul întregului județ, 11 sînt din zona Romanului. Situația cea mai dramatică se înregistrează la incidența cancerului. Chiar dacă, față de anul trecut, numărul îmbolnăvirilor de cancer a scăzut, în primele două luni ale acestui an, în zona Romanului, s-au înregistrat 75 de cazuri noi de cancer.

Vedem și noi că numărul celor care se îmbolnăvesc este în creștere, fără a mai fi nevoie de statistici. Principala cauză este dată de factorii economici. Este cunoscut faptul că TBC-ul mai este numită și boala sărăciei. Mulți bolnavi nu-și iau tratamentele la timp, iar starea lor se agravează. În ceea ce privește explozia de cancer, vrem, nu vrem, au trecut 26 de ani de la accidentul de la Cernobîl, iar nivelul de radiații este, în continuare, destul de ridicat. Natalitatea a scăzut, dar problema e că numărul copiilor care se nasc cu malformații a crescut față de acum 30 de ani. Populația este îmbătrînită, pentru că cei tineri nu mai vor copii. Speranța de viață a crescut la 72 de ani, dar asta și din cauza descoperirilor din medicină„, a apreciat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0