Prima paginăSocialSanatate

Răpuşi de frig şi alcool

Dimensiune text

Mai multe persoane au fost ridicate de echipaje de la Ambulanţă, întrucât au avut de suferit pe urma condiţiilor meteo, dar şi de pe urma consumului excesiv de alcool.

Frigul şi alcoolul s-au dovedit a fi o combinaţie distrugătoare pentru unii cetăţeni din Roman. Trei persoane au fost luate de pe stradă, miercuri, şi duse la Centrul de Primiri Ugenţe de la Spitalul Roman, în stare de inconştienţă. „Miercuri au fost două solicitări din loc public. Mai întâi, în jurul orei 12.30, un bărbat de 33 de ani, cu etilism acut, a fost găsit căzut pe stradă. Un alt bărbat, de 46 de ani, a fost găsit, şi el, la pământ, de trecători. A fost adus la spital cu etilism acut şi edem pulmonar acut. Am avut şi un caz social, un bărbat de 46 de ani, din Roman, care a fost găsit căzut în stradă, din cauza frigului. Cei cu etilism sunt trimişi la Psihiatrie, dacă este cazul, dacă sunt cu agitaţie mare psiho-motorie. Dacă nu, se fac analizele de urgenţă, se face medicaţia, eventual consultul interdisciplinar, la medicină internă, neurologie, cardiologie, depinde de caz. Unii sunt cu fibrilaţii, alţii cu pusee de tensiune. Dacă nu au şi alte probleme medicale, după aceea sunt trimişi acasă”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, directorul spitalului.

Frigul a paralizat trupul unei bătrâne, în noaptea de luni spre marţi. O femeie de 78 de ani, din Simioneşti – Cordun, a fost abandonată în propria-i casă de către fiul său, într-o cameră neîncălzită. Bărbatul şi-a găsit mama în stare de inconştienţă, după ce a ajuns acasă în stare avansată de ebrietate. Vecinii au fost cei care au apelat la serviciul 112 şi un echipaj al Ambulanţei a ajuns de îndată la faţă locului. „Pacienta a fost găsită în frig, în stare foarte gravă, fiind diagnosticată cu hipotermie severă şi obezitate de grad III”, a precizat medicul Dorice Albu, managerul Serviciului de Ambulanţă Neamţ. Echipajul Salvării i-a acordat primul ajutor bătrânei aflate în stare critică, după care s-a chinuit să o transporte până la ambulanţă şi, în cel mai scurt timp, a transportat-o la Spitalul Municipal. „Pe lângă faptul că bătrâna avea o stare de hipotermie severă, temperatura corpului său fiind sub 35 de grade, aceasta era şi în condiţii mizere când a fost adusă. Acum a fost îngrijită, încăzită, este internată la Terapie Intensivă, însă starea ei de sănătate s-a îmbunătăţit vizibil”, a spus managerul spitalului, Cătălina Pălăncianu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0