HomePolitica

PSD Roman, un nou început

(P)

Profesorul Leonard Vacaru a fost ales președinte al organizației PSD, filiala Roman. Obiectivele organizației sînt atragerea de noi membri și cîștigarea alegerilor locale.

 

 

Sîmbătă, 25 februarie, la Hotelul Roman a avut loc conferința municipală a organizației PSD Roman. Cei peste 200 de membri delegați și-au ales structurile de conducere la nivel de municipiu, delegații la conferința județeană a PSD, precum și candidații la funcțiile de conducere la nivel județean. La conferință au participat numeroși oaspeți, printre care întreaga conducere a filialei PSD de la Tîrgu Neamț, Emilia Arcan – președintele organizației județene a femeilor social-democrate și Adrian Bourceanu – președintele tineretului social-democrat Neamț.

Lucrările conferinței au fost conduse de senatorul Ioan Chelaru, vicepreședintele partidului la nivel național, Oana Onu, președintele organizației de femei a PSD, Lucian Negrescu, președintele organizației de pensionari și Sorin Macovei, președintele tineretului social democrat  din Roman. Conferința a început cu luările de cuvînt extrem de optimiste ale invitaților, care, în majoritate, au considerat că anul 2012 va fi anul în care PDL va fi înlocuit de la guvernare de  PSD alături de PNL, partenerii din coaliția Uniunii Social Liberale (USL).

După acest moment, președintele executiv interimar al PSD Roman a prezentat un raport de activitate pentru ultimii doi ani. „În ciuda condițiilor grele de criză și confuzie, mă declar optimist. Această stare de spirit nu mă privește pe mine personal, ci privește viitorul partidului nostru, al social democrației în genere. Scopul declarat al oricărui partid, ca organizație socială, este organizarea alegerilor și ascensiunea în structurile de putere ale statului. Adevărul ne obligă să privim fără iluzii în trecutul nostru foarte recent sau mai îndepărtat, pentru a vedea unde am greșit, căci, fără doar și poate, sîntem principalii  vinovați că lucrurile stau așa. Cu toții am căutat să vedem de ce pe plan local ne aflăm azi în opoziție. Este adevărat că nu sîntem egali vinovați, că vinovăția nu se împarte egal, democratic, pe umerii membrilor noștri, după cum este la fel de adevărat că trebuie să fim optimiști,  aflîndu-ne încă departe de falimentul politic, atît de mult dorit și visat de adversarii noștri politici. Pierderea puterii locale și județene ar trebuie să fie pentru noi încă un motiv de reflecție și de reașezare, de renaștere partinică„, a declarat Leonard Vacaru.

După prezentarea raportului de activitate au urmat discursurile celor care au ținut să se adreseze celor peste 200 de membri prezenți, printre care discursurile consilierilor locali Viorel Stan, Micșunica Cozmescu, consilierul județean Dan Manoliu, președintele femeilor social-democrate Oana Onu, președintele tineretului social-democrat Sorin Macovei.

După aceste discursursuri s-a trecut la votarea noii structuri de conducere a filialei Roman a organizației PSD, a delegaților la conferința județeană a organizației, dar și a candidaților pentru funcțiile județene de conducere.

În cele din urmă, a fost ales și președintele filialei Roman a organizației PSD, în persoana profesorului Leonard Vacaru, care, de altfel, a fost și singurul candidat.
Prin vot deschis, el a fost ales, cu unanimitate de voturi, președinte al PSD Roman.

Ulterior, el și-a expus și platforma politică,  precum și obiectivele pe care social-democrații le au în zonă: atragerea de noi membri, crearea de locuri de muncă, sprijinirea pensionarilor și a tinerilor, crearea unui ONG care să atragă fonduri europene, cîștigarea alegerilor locale.

 

În încheierea conferinței, senatorul Ioan Chelaru a dat cîteva sfaturi noului președinte, dar a vorbit și despre dezamăgiri, trădări și modul în care a evoluat acest partid. „Ați ales un președinte pe care și eu îl agreez. Într-o perioadă în care partidul a fost greu încercat, el a rămas fidel. Toți cei care sînteți de față nu ați cedat tentațiilor și ați rămas pe poziții. Am condus acest partid de prea mulți ani și de multe ori am vrut să renunț, dar  oameni şi atitudini de o astfel de valoare m-au convins că trebuie să continuăm lupta împreună. Nu numai acest aspect îl recomandă pe domnul Leonard Vacaru să fie președinte. Pentru că a rămas fidel principiilor de stînga, a fost dat afară din serviciu și s-a judecat patru ani de zile pentru acest lucru. Îmi permit să-i dau cîteva sfaturi. Voi susține,  în cadrul USL, candidatura sa la Primăria Roman. Unui candidat, dacă va cîștiga alegerile, îi vor fi iertate toate greșelile. Dacă, însă, le va pierde, atunci îi vor fi puse în față toate greșelile, ba chiar vor fi amplificate. Un președinte de partid trebuie să fie aproape de oameni, chiar dacă unii dintre ei vor spune, uneori, lucruri neplăcute. Ei nu o fac să rănească, ei sînt vocea străzii. Un președinte nu trebuie să-și facă dușmani, pentru că politica nu e un război, ci e o competiție, iar candidatul are doar competitori. În cele din urmă, trebuie să încerce să nu-și piardă prietenii. Trebuie să aibă acel simț al încrederii în oameni. Recunosc, am greșit. Am promovat oameni tineri, inteligenți, cu familie, cu situație materială bună. Din păcate, au trădat și au vîndut acest partid pentru interese materiale, meschine„, a punctat senatorul Ioan Chelaru.

Proaspăt ales prim-vicepreședinte, Eugen Păuleț a declarat că ușa organizației rămăne deschisă tuturor, inclusiv celor care au părăsit partidul și ar vrea să se întoarcă, dar se subînțelege că nu vor avea acces, încă de la început, la  funcții de conducere.