HomeReligie

PS Petru Gherghel este sărbătorit de întreaga Dieceză de Iaşi

Pe 28 iunie, episcopul de Iaşi a împlinit 73 de ani, iar pe 29 iunie acesta sărbătoreşte onomastica şi ziua în care a fost sfinţit preot.

 

 

Sfârşitul lunii iunie reprezintă pentru episcopul Petru Gherghel, dar şi pentru credincioşii romano-catolici din Dieceza de Iaşi, un tripul motiv de sărbătoare. Pe 28 iunie, păstorul Episcopiei de Iaşi a împlinit 73 de ani, iar pe 29 iunie celebrează onomastica şi împlinirea a 48 de ani de preoţie. Ca în fiecare an, PS Petru Gheghel va marca acest moment printr-o slujbă solemnă în care va sfinţi 30 de noi preoţi, din care zece preoţi din zona Romanului.

PS Petru Gherghel s-a născut la 28 iunie 1940, în localitatea Gherăeşti, judeţul Neamţ. A absolvit Școala Generală de 7 clase în anul 1955, la Gherăeşti, Școala de Cantori în anul 1959, la Iaşi, şi Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, în anul 1965. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1965, la Alba-Iulia, de către episcopul Marton Aron. A activat ca vicar la Barticeşti (1 ianuarie 1966 – 30 iunie 1967) şi Rădăuţi (1 iulie 1967 – 31 octombrie 1970). La 1 noiembrie 1970 a fost numit profesor la Seminarul din Iaşi, iar la 1 martie 1975 a fost numit rector. La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregaţii a Episcopilor, „ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici” al Episcopiei de Iaşi. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978. În timpul păstoririi ca administrator apostolic s-au ridicat numeroase biserici, s-a ridicat moderna clădire a Seminarului din Iaşi, s-au deschis numeroase parohii noi, au fost hirotoniţi aproape 150 de preoţi, au fost trimişi mai mulţi preoţi la studii în străinătate, s-au făcut numeroase vizite pastorale.

„Revoluţia” din 1989 a deschis un orizont nou de reorganizare bisericească şi de propăşire spirituală. Astfel, la 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales şi l-a numit pe Monseniorul Petru Gherghel episcop de Iaşi. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iaşi, la 1 mai acelaşi an, de către cardinalul Angelo Sodano, delegat al papei Ioan Paul al II-lea. „Suntem mândri că păstorul diecezei este orginar din comuna noastră şi, pe această cale, îi transmitem multă sănătate şi o cât mai rodnică pastoraţie. Comunitatea noastră îl aşteaptă cu bucurie la fiecare eveniment religios, iar el răspunde cu drag, pentru că iubeşte această comunitate. Și acest lucru se vede în lucrurile pe care le-a făcut pentru comunitate. A ajutat la construcţia bisericii «Trupul şi sângele Domnului» din Gherăeşti, în vremuri dificile, pe timpul comunismului, a ajutat la construcţia bisericii noi, a pus piatra de temelie a grădiniţei. De asemenea, a susţinut financiar familiile nevoiaşe şi a intervenit pe lângă medici pentru numeroşi bolnavi din comună”, a apreciat primarul comunei Gherăeşti, Carol Bereşoaie.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0