HomeReligie

PS Petru Gherghel dă explicații credincioșilor catolici îngrijorați de retragerea papei Benedict al XVI-lea

Episcopul de Iași a publicat o scrisoare în care consideră gestul Papei Benedict al XVI-lea de a renunța la funcție un gest normal.

 

 

La începutul acestei săptămâni, Papa Benedict al XVI-lea a anunțat că, din cauza problemelor de sănătate, va reunuța la funcție. Decizia a surprins întreaga lume, iar credincioșii romano-catolici, inclusiv cei din Diaceza de Iași, au început să se întrebe ce se va întâmpla pe viitor.
În aceste condiții, PS Petru Gherghel (foto) a redactat o scrisoare către toți credincioșii catolici din Dieceza de Iași, în care îi îndeamnă la calm. PS Petru Ghergeel consideră retragerea Papei Benedict al XVI-lea drept una normală și îi mulțumește pentru tot ce a făcut în fruntea Bisericii Catolice.

E drept, anunțul ne-a surprins pe toți. Pe unii chiar i-a tulburat și au început să comenteze în fel și chip, îngrijorați de viitorul Bisericii și vizând doar aspectele omenești în fața unui astfel de eveniment. Cu privire la decizia Sfântului Părinte de a renunța la misiunea primită prin cardinalii Bisericii, în afară de faptul că e un lucru nemaiîntâlnit în istoria recentă a Bisericii, nimic nu este în afara normelor și legilor canonice care reglementează o astfel de misiune. Un suveran pontif, ales în mod canonic de cardinalii electori, își încetează misiunea fie prin moarte, fie prin renunțare de bunăvoie la mandatul primit. Nu se poate vorbi de o demisie în înțelesul termenilor laici, ce guvernează lumea civilă, ci e vorba doar de o renunțare la o responsabilitate administrativă, care poate fi primită de orice alt ales de cardinalii electori, după cum niciun preot sau episcop nu-și dă demisia din misiunea sacră a preoției sau a episcopatului, ci se retrage din acea responsabilitate, pentru a putea, mai liber, să se dedice rugăciunii și slujirii sacramentale. Analizând în această cheie gestul Sfântului Părinte Benedict, nu putem decât să admirăm capacitatea lui de înțelegere și iubire a Bisericii, pentru care și-a oferit, în cei peste 85 de ani de viață, toată pregătirea, toate calitățile de mare învățat și teolog al lumii și al Bisericii și pe care dorește să o lase în mâinile unui alt slujitor, ales de către Cristos, prin cardinalii Bisericii, cu forțe noi și cu calități adaptate timpurilor prin care trebuie să treacă Biserica, la începutul mileniului al III-lea„, arată, în scrisoare, PS Petru Gherghel.

Comentarii

WORDPRESS: 0