HomeReligie

PS Petru Gherghel a împlinit 23 de ani în fruntea Diecezei de Iaşi

PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iaşi, a sărbătorit un eveniment deosebit. Pe 1 mai 2013 s-au împlinit 23 de ani de când păstorul Diecezei de Iaşi a fost consacrat episcop de către actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop.

 

 

Episcopul de Iaşi s-a născut la 28 iunie 1940, în localitatea Gherăeşti, judeţul Neamţ. După terminarea şcolii generale în satul natal, a intrat în Seminarul Catolic din Iaşi. La 29 iunie 1965, a fost hirotonit preot la Alba-Iulia, de către episcopul Marton Aron. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticeşti, în care a activat până în anul 1967, când a fost transferat la Rădăuţi. La 1 noiembrie 1970, a fost numit profesor la Seminarul din Iaşi, iar în martie 1975 a fost numit rector.

La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregaţii a Episcopilor, „ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici” (ordinariu la dispoziţia Sfântului Scaun cu drepturi de administrator apostolic) al Episcopiei de Iaşi. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978. La 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales şi l-a numit pe Monseniorul Petru Gherghel episcop de Iaşi. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iaşi, la 1 mai, în acelaşi an, de către actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop, delegat al papei Ioan Paul al II-lea. Cuvintele înscrise pe stema sa episcopală sunt: „Ca toţi să fie una”.

Comentarii

WORDPRESS: 0