PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi preotul protopop Florin Aurel Țuscanu vor face o deplasare, în luna mai, la Paris, pentru a discuta cu preoţii Bisericii Ortodoxe Române „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail”, din Paris, despre repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale marelui ierarh român mitropolitul Visarion Puiu.
„Anul viitor se împlinesc 50 de ani de la moartea mitropolitului Visarion Puiu. Toate demersurile se vor derula cu binecuvântarea Patriarhiei Române”, a declarat preotul Florin Aurel Țuscanu, protopop de Roman.
De 17 ani, pe urmele lui Visarion Puiu
În urmă cu 17 ani, preoţi şi istorici au gândit organizarea unor întâlniri anuale la Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamţ, în care să se facă cunoscută viaţa şi opera lui Visarion Puiu. Pentru cinstirea memoriei marelui ierarh român, Asociaţia „Visarion Puiu”, înfiinţată de preotul Florin Aurel Țuscanu, a început, cu trei ani în urmă, şi demersurile pentru aducerea în ţară a rămăşiţelor pământeşti ale mitropolitului. „În cei 17 ani, au fost descoperite foarte multe mărturii – documente, corespondenţă – care pot folosi pentru a elucida misterul care a planat asupra personalităţii şi operei mitropolitului Visarion Puiu. Marele ierarh a fost condamnat la moarte în contumacie de un aşa-zis «tribunal al poporului». Un grup de entuziaşti din ţară s-a alăturat evenimentelor cu caracter cultural şi spiritual, în scopul reabilitării lui Visarion Puiu”, a spus preotul Florin Aurel Țuscanu.
Demersuri la Ambasada României şi Primăria din Paris
Demersul Asociaţiei „Visarion Puiu” a fost susţinut de PS Ioachim Băcăuanul. „Prin intermediul Preasfinţiei Sale, Ioachim Băcăuanul, am înaintat Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei un raport de activitate şi un memoriu prin care Asociaţia «Visarion Puiu» a solicitat acordarea binecuvântării arhiereşti pentru inițierea demersurilor necesare, la nivel diplomatic, în vederea aducerii acasă a rămăşiţelor pământeşti ale mitropolitului Visarion Puiu”, a precizat preotul Țuscanu.
Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi-a dat acordul, în şedinţa din 5 martie. „Am primit binecuvântare de la Miropolia Moldovei şi Bucovinei să ne ocupăm de toate cele necesare exhumării, transportului în ţară şi reînhumării în cadrul unei procesiuni, la Vovidenia, a mitropolitului, conform dorinţei sale testamentare. La Vovidenia, Visarion Puiu şi-a pregătit piatra tombală, adusă tocmai de la Cernăuţi, în anul 1939, şi care acum se găseşte în gropniţa Mănăstirii Neamţ. Mărturie stă scrisoarea patriarhală din 17 noiembrie 1939, prin care se aproba aşezarea cavoului mitropolitului Visarion Puiu”, a spus preotul Țuscanu.
Pentru repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale mitropolitului Visarion Puiu, delegaţia română la Paris va face demersuri necesare la nivel diplomatic. „Vom merge la Ambasada României la Paris şi Primăria oraşului Paris pentru a face demersurile care se impun pentru aducerea în ţară a osemintelor mitropolitului. Anul viitor se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Visarion Puiu şi este o ocazie să putem marca acest eveniment chiar la Schitul Vovidenia”, a spus preotul Țuscanu.
Adevărul despre Visarion Puiu, în arhivele Vaticanului
Reabilitarea juridică a mitropolitului Visarion Puiu va fi făcută în toamna acestui an, când preotul Florin Aurel Țuscanu va face o vizită de documentare la Vatican. „PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iaşi – au trimis scrisori de recomandare la Vatican. Voi avea acces la arhivele Vaticanului, la documentele şi corespndenţa din dosarul lui Visarion Puiu, adunate în cei 20 de ani, între 1944 şi 1964, cât timp a stat în Occident. Prin aceste demersuri nu facem decât să reabilităm imaginea mitropolitului lui Visarion Puiu, cel care a înfiinţat prima eparhie ortodoxă din afara graniţelor ţării şi care a lăsat în urmă o operă pe care generaţiile viitoare trebuie să o cunoască”, a spus preotul Țuscanu.
Mitropolitul Visarion Puiu este înmormântat în Cimitirul Monparnasse, alături de alte personalităţi ale României – Constantin Brâncuşi, Emil Cioran şi Eugen Ionesco.
Comentarii
„”… ar trebui lasat acolo,…. unde si-a gasit linestea spirituala!… „ROMANII” ar trebui sa-si respecte valorile atunci cand acestia traiesc, pentru a nu impinge fuga intr-o lume straina lor…. se intampla astfel de lucruri, ca in cazul de fata,… din cauza „UNOR GASTI MEDIOCRE”, din cauza unor interese personale pentru fiecare in parte!… „GELOZIA UNORA… ESTE MAI PUTERNICA DE CAT DE A URA PE CINEVA”… probabil il veti aduce acasa, la Roman, dar „SPIRITUL, LUI VISARION PUIU”, va fi tot acolo,… unde si-a gasit sfarsitul!! Mormantul, Lui, va fi presurat cu flori, dar negura mormantului va ramane straina!…”” opinia mea!..