Prima paginăRoman

Protest pentru banii de navetă

Dimensiune text

Câțiva elevi de la liceele din Roman și-au exprimat public nemulțumirea pentru că nu și-au mai primit de șase luni banii de navetă. Elevii au împărțit în centrul orașului fluturași cu mesaje la adresa guvernanților. Ei vor continua protestele, pregătindu-se să trimită o petiție la Ministerul Educației, în numele elevilor navetiști.

 

 

Elevii protestatari și-au dat întâlnire marți, 30 aprilie, la fântâna arteziană din centrul orașului, pentru a-și exprima nemulțumirea. Deși protestul a fost pregătit timp de câteva zile pe rețelele de socializare, ceea ce se dorea a fi un miting de protest a reunit puțini liceeni. Numărul mic de participanți a fost pus pe seama faptului că Primăria Roman a respins cererea de organizare a mitingului adresată de organizatori.

protest 01052Tinerii prezenți s-au plimbat prin centrul orașului purtând în piept afișe pe care erau înscrise mesaje la adresa guvernului care nu și-a onorat un drept pe care liceenii navetiști îl au prevăzut în lege. „Un drept Cuza a creat, acum Ponta l-a tăiat!”, „Ponta, nu vrem plagiat, lasă-ne la învățat!”, „N-aveți bani să învățăm noi, dar aveți de mașini noi!”, „Legea voi ați încălcat, ce-aveți cu cei de la sat?”, „De 6 luni nu am transport, voi stați numai în confort!” sunt doar câteva dintre mesajele cu care liceenii au venit „înarmați”. De asemenea, aceștia au distribuit flyere romașcanilor aflați, la prânz, în trecere prin centrul orașului. „Ceea ce ne-am propus noi este o mișcare a elevilor, nu a liceelor. Prin ceea ce facem, vrem să le atragem tuturor atenția politicienilor că orice om are putere, că fiecare dintre noi contează și că nu putem accepta încălcarea unui drept al nostru. Vrem să tragem un semnal de alarmă pentru ceea ce se întâmplă și așteptăm să fim susținuți de cât mai mulți oameni”, a spus Daniel Cîniparu, din Rediu, comuna Bâra, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Roman-Vodă”.

protest 01053Problema navetiștilor a fost susținută și de elevi care locuiesc în oraș. „Am venit aici pentru că empatizez cu colegii mei navetiști și vreau să-i sprijin în toate demersurile lor”, a spus Andreea Smerea, elevă romașcană. „Nu e normal ca, într-o țară democrată, un parlamentar să primească 1.200 de euro pe lună pentru o cameră de hotel, iar pentru un copil care vrea să învețe să nu poată fi găsiți 150 de lei pe lună ca să vină la școală”, a spus Daniel Cîniparu, tatăl unuia dintre elevii navetiști, care a venit în parc „înarmat” cu extrase din legea care permite oricărui cetățean dreptul la opinie. Cei prezenți și-au făcut cunoscută intenția de a-și continua protestele, pregătindu-se să trimită o petiție la Ministerul Educației, în numele elevilor navetiști.

În liceele din Roman, abonamentele elevilor navetiști nu au mai fost decontate din luna octombrie 2012. Banii pentru abonamente erau virați lunar de Ministerul Educației, în urma situației înaintate de Inspectoratul Școlar Județean Neamț. „Noi am continuat să trimitem raportările în fiecare lună, fără să primim și banii”, a spus inspectorul școlar general din Neamț, Viorel Stan. În funcție de localitatea de domiciliu, abonamentul poate costa și 200 de lei pe lună, sumă care depășește cu mult veniturile multora dintre familiile din mediul rural.

COMENTARII

WORDPRESS: 8
 • fiza 8 ani

  Parca numai elevii nu au primit banii pt. neveta , sunt si cadre care nu au primit, luati informatia corecta.

  • Dane 8 ani

   Si profesorii de ce nu protesteaza pentru acest drept a lor care le-a fost ingradit? Ei ar trebui sa fie primii care sa faca un protest si sa-i sprijine pe copii, pe elevii lor.

 • Andruu 8 ani

  Daca nici cadrele didactice nu si-au primit banii pentru naveta, de ce nu au actionat? Acesti elevi s-au opus sistemului, ceea ce adultii nu au fost capabili sa faca . De ce? De teama :-j. Puteau si cadrele didactice sa participe la protest si sa-si ceara drepturile , dar nu au facut-o.

  • Dane 8 ani

   Foarte corect Andruu! Calitatea morala a cadrelor didactice trebuie sa transceada dincolo de catedra si ar fi trebuit sa ajute si sa sustina elevi in acest protest impotriva sistemului. Expresia ta „elevii s-au opus sistemului” este dura dar este foarte corecta.
   In urma oamenilor raman doar faptele lor, iar acesti elevi deja, au scris un pic de istorie. Sunt, au fost si vor fi oameni care vor trai zeci de ani si nu se va sti nimic de ei niciodata.

 • prof 8 ani

  Bravo elevilor ce s-au mobilizat! Pe ceilalti ce nu au venit i-a retinut mai mult ca sigur o jena, nejustificata de altfel, de a nu fi vazuti protestand…
  Cadrele didactice din com. Cordun ar trebui sa ia exemplu de la acesti tineri si sa se adune in fata primariei din Cordun la Primarele Diaconu care a uitat de unde a plecat.

 • pegas 8 ani

  @fiza Stii care e diferenta intre tine si ei? Ei s-au putut organiza si au demonstrat frumos, civilizat, au dat dovada de constiinta civica si unitate. Tu te ascunzi in spatele tastaturii si nu stii sa spui lucrurilor pe nume…dar la vot ai fost, asa-i ?

  • costel 8 ani

   sa incerce o audienta la biroul d-nei Udrea, poate rezolva problema. Oricum si ea reprezinta orasul in Parlament. Sigur se rezolva ceva.Sarbatori fericite.

  • Dane 8 ani

   Mare adevar ai grait Pegas! Asta este starea multor romani din pacate.