Prima paginăPolitica

Propunere legislativă: amenzi mai mici pentru biciclişti

Propunere legislativă: amenzi mai mici pentru biciclişti

Dimensiune text

 

Mai mulţi parlamentari USR, între care și deputatul de Neamț Iulian Bulai, au depus o propunere legislativă de modificare a Codului rutier, prin care cer reducerea amenzilor pentru biciclişti de la 870 – 1.160 lei, cât sunt în prezent, la 290 – 435 lei. Deputații USR afirmă, pe de o parte, că din cauza sumelor prea mari, poliţiştii nu îi sancţionează pe bicicliştii care încalcă regulile de circulaţie, iar pe de altă parte nivelul mare al amenzilor îi descurajează pe mulţi să utilizeze bicicleta ca mijloc de transport alternativ. Parlamentarii USR propun sancţionarea bicicliştilor cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni din Codul rutier, adică 2 sau 3 puncte de amendă (290 sau 435 lei). În prezent, nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, adică de la 6 la 8 puncte de amendă (între 870 şi 1.160 lei).

Propunerea legislativă depusă de USR la Parlament prevede abrogarea punctului 8 de la alineatul 1, articolul 101 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – „nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor”. Articolul 101 al Codului rutier stabileşte nivelul amenzilor din clasa a III-a de sancţiuni (de la 6 la 8 puncte de amendă). Iniţiatorii propunerii legislative mai cer ca „nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor” să fie inclusă la articolul 99, alineatul 1 din Codul rutier. Respectivul articol stabileşte nivelul amenzilor din clasa I de sancţiuni (2 sau 3 puncte de amendă).

Deputatul USR Iulian Bulai

Deputatul USR Iulian Bulai

Parlamentarii USR îşi motivează iniţiativa prin faptul că bicicletele ar trebui incluşi în aceeaşi clasă de sancţiuni precum mopedele, vehiculele cu tracţiune animală sau conducătorii de coloane militare, cortegii, grupuri organizate şi animale. „Pericolul social al nerespectării prevederilor legale este rezonabil apropiat pentru toate grupele mai sus menţionate. În pofida abordării unitare a acestor categorii, tratamentul lor din punct de vedere al sancţiunilor aplicate este diferenţiat (…) nivelul amenzilor (pentru biciclişti – n.red.) fiind de trei ori mai mare”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

„O asemenea reglementare face de multe ori ca încălcări ale legii de către biciclişti să nu fie sancţionate, poliţiştii fiind descurajaţi de nivelul exagerat al sancţiunilor să amendeze bicicliştii aşa cum ar face, de exemplu, cu pietonii (…) Prin urmare, un nivel mai mic al amenzilor ar face ca şi bicicliştii care încalcă regulile de circulaţie să fie sancţionaţi, ducând astfel pe termen lung la însuşirea şi respectarea prevederilor din Codul rutier”, mai scriu parlamentarii USR în expunerea de motive.

Un alt argument al iniţiatorilor este că „actualul nivel al sancţiunilor mai are ca efect descurajarea utilizării bicicletei de către cei pentru care aceasta reprezintă un mijloc de transport alternativ, cu efecte benefice asupra sănătăţii, a poluării şi a traficului, pentru care bicicleta nu este o alegere, ci o necesitate”.

Propunerea legislativă este semnată de către deputaţii USR Sergiu Cosmin Vlad, Cosette Chichirău, Vlad Duruş şi Iulian Bulai şi de către senatorul USR Adrian Wiener. Iniţiativa a fost înregistrată la Senat la data de 6 martie, care o va dezbate în calitate de primă cameră, urmând ca o decizie în acest caz să fie luată de Camera Deputaţilor.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • ne plangeam de dictatura ceausista ,acum nu ne mai plangem deloc,stam ca vitele la amendat ,acum traim si asistam la o dictatura a statului legist si politienesc,caz concret pe bulevardul roman musat ora 7 si ceva dimineata nici o masina in trafic apare totusi pasatul de la circulatie cu doi agenti in el in spatele lor la circa 1oo de metri dupa ce s-a asigurat un pieton grabit probabil sa ajunga la servici traverseaza in fuga bulevardul cu toate ca nu era nici o masina ,imediat pasatul intoarce aprinde girofarul si prin megafon ,,stai pe loc „,pietonul inlemneste pur si simplu ,se da jos unul din cei doi ,,vajnici „,aparatori ai legalitatii si il ia la puricat si probabil amendat pe bietul pieton ,va da-ti seama ce vigilenti au fost ce preventivi si mai ales cum isi fac unii din politia rutiera ROMAN,planul ,si sunt multi ca ei ,ei aplica legea cica dar uita de multe ori ca exista in lege si termenul de avertisment ,puncte ,amenzi uriase ,si dosare penale pentru ce ma intreb pentru triumful legii ,pentru reducerea accidentelor ,tot eu imi raspund NUUUUUUUUU,obiectivele sunt altele ,crearea unui stil dictatorial prin lege ,prin care cetateanul sa fie cat mai timorat ,cat mai supus ,si in final redus la MAREA TACERE care convine de minune oricarui guvernant ,sa fim niste cetateni fara caracter fara initiative fara coloana vertebrala ,veti zice exista varianta contestarii in justitie care justitie domnilor a lor guvernata tot de legile lor ,in stadiul asta am ajuns ,ne inraiesc ne umilesc ne saracesc si pe urma vin cu legislatie severa si amenzi uriase chipurile sa ne potoleasca ,dar eu gandesc ca tot noi pastram cu totii ordinea si decenta in societate caci daca noi nu am pastra-o de abia atunci ar fi anarhie ,haos si nu am fi guvernabili ,asa ca mare at en ti e cat se mai intinde coarda caci daca se rupe o vor pati si legiuitori si guvernanti si slugile lor mai ales COERCITIVII,fiti OAMENI SI NU dusmanii fiti umani fiti in spiritul acestui popor care singur stie si sa se conduca si sa isi poarte de grija nu mai inventatiVOI (COTROPITORII),LEGI si mimati grija fata de cetatean cand de fapt il furati si bagati saracia pe subusa si prin intermediul cutiei postale pe care o burdujiti cu facturi si chitantele ,tva si impozite ,taxe si alte aberatii ,ziua cand cei mai multi dintre noi vor spune in cor AJUNGEEEEEE!!!!,MI-AS DORI DIN TOT SUFLETUL SA FIE CAT MAI CURAND SUS PATRIA JOS MAFIA !!!

  • cine-i amendeaza pe politistii care circula fara centura, fumeaza si vorbesc la telefon cand sunt la volan?? PS: chiar si in masinile proprii, deci nu „sunt in misiune”.