Prima paginăSocial

Proiectul „Vreau să învăț”, la vremea bilanțului

Dimensiune text

Parohia „Precista Mică” din Roman a încheiat primul an de activitate al proiectului „Vreau să învăț”, derulat în strada Fabricii. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Roman, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și cu alte organizații locale non-profit, în perioada 1 octombrie 2011 – 7 iunie 2012, și s-a adresat unui grup de 30 de elevi de etnie rromă, circa 15% din totalul copiilor din această zonă.

 

La prezentarea bilanțului primului an de activitate au participat preotul Mihăiță Popovici, inițiatorul și coordonatorul proiectului, preot Cătălin Crețu, delegat din partea Arhiepiscopiei, și voluntarii care au desfășurat, timp de un an, activități alături de copii.
Activitatea, de tip «after school», a avut drept obiectiv pregătirea școlară corespunzătoare, diminuarea abandonului școlar și a riscului delicvenței juvenile. Grupul țintă s-a bucurat de eforturile a 43 de voluntari selecționați de la Școala de Teologie Ortodoxă pentru Laici din Roman. În ciuda multor dificultăți întîmpinate, de ordin financiar sau tehnic, întreaga muncă a fost susținută, în conformitate cu parametrii proiectului. La finalul acestui prim an de derulare a proiectului, am obținut rezultate mulțumitoare, ceea ce ne motivează, pe deplin, în continuarea acestei activități pe viitor. În urma  experienței acumulate, unitatea noastră de cult se angajează, pentru anul școlar viitor, să ridice calitatea condițiilor de pregătire pentru elevii selecționați în cadrul acestui proiect. Totodată, îmi exprim întreaga recunoștință față de instituțiile partenere pentru eforturile depuse în sprijinirea acestui proiect, precum și față de întreaga echipă a voluntarilor„, a declarat preotul Mihăiță Popovici, parohul Bisericii „Precista Mică” și coordonatorul proiectului.

Copiii selecționați pentru această activitate au participat în mod consecvent la orele de pregătire școlară într-un procentaj de 85 – 90%. Acest fapt s-a datorat unor probleme de familie sau de probleme de sănătate. Activitățile cu școlarii au fost consemnate zilnic de voluntari în documente școlare. „Copiii de vîrstă liceală constituie o gravă problemă pentru comunitate, prin refuzul de a continua studiile. Din cauza frigului și a zăpezilor mari, în luna februarie, activitatea a fost suspendată. Frigul din sala de studiu și deplasările dificile ale voluntarilor au obligat o pauză nedorită. Sperăm că vom avea în continuare sprijinul Primăriei Roman. Dorim ca, împreună cu autoritățile locale, să facem ferestre noi în capela unde desfășurăm activitățile și să montăm o centrală termică electrică pentru buna funcționare a cursurilor„, a mai afirmat preotul Mihăiță Popovici.

Preotul Cătălin Crețu, delegat din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a transmis tuturor celor prezenți un mesaj din partea PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar: „Transmit din partea PS Ioachim Băcăuanul binecuvîntarea arhierească și îmi pun speranța că, prin aceste activități, se va schimba ceva în comportamentul tuturor familiilor care locuiesc aici„, a precizat preotul Cătălin Crețu.

COMENTARII

WORDPRESS: 0