Proiectul „Dor de casă, dor de mamă, dor de Biserică”, implementat în Parohia Vad-Iucșa

HomeReligie

Proiectul „Dor de casă, dor de mamă, dor de Biserică”, implementat în Parohia Vad-Iucșa

În Parohia Vad-Iucșa din Protopopiatul Roman s-au desfășurat activitățile din proiectul „Dor de casă, dor de mamă, dor de Biserică”, acesta făcând parte din Proiectul Național „Biserica – familia românilor de pretutindeni”.

Acest proiect are ca parteneri educaționali Clubul Copiilor Roman, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Roman și Biblioteca Comunei Bozieni, sub îndrumarea și coordonarea preotului paroh Cristinel Căpraru.

„Proiectul se înscrie între celelalte activități cultuale și filantropice desfășurate în parohia noastră și urmărește dezvoltarea sentimentelor de solidaritate, demnitate și fraternitate în comunitatea noastră, de conștientizare a rolului familiei și al Bisericii în viața fiecărui creștin, atât din România, cât și din diaspora. Se urmărește dezvoltarea creativității copiilor, dar și întărirea sentimentelor de identitate, oriunde am fi, ca fii ai satului, români, creștini. Dorul de casă, dorul de părinți și de copii se poate atenua printr-o strânsă legătură cu familia, cu Biserica, cu cei din comunitatea locală, neuitând că prin Hristos și Biserica Sa putem fi împreună chiar dacă ne despart mii de kilometri.

Prin vânzarea lucrărilor primite în dar de la parteneri am reușit să realizăm fondurile necesare unor activități filantropice către copiii din parohie cu nevoi speciale și pe viitor ne propunem achiziționarea unui video-proiector.

Principala activitate a avut loc în ziua de 7 martie, în Așezământul Filantropic «Părintele Cuvios Calistrat Ifrim», unde un grup inimos de copii a adus prinosul de recunoștință prin cântec și poezie celei mai iubite ființe de pe pământ – Mama. La sfârșitul programului s-a prezentat un film cu mesaje prilejuite de acest eveniment din partea copiilor și a nepoților aflați în diaspora. În această atmosferă plină de emoție, voluntarii au împărțit câte o floare și o felicitare doamnelor prezente. Nu am uitat pe cei de acasă și, astfel, am continuat activitatea și în parohie, prezentând mesajele video celor care nu au fost la serbare. De asemeni, am realizat un grup privat pe messenger dedicat enoriașilor din diaspora și de acasă, o punte de legătură care să micșoreze dorul față de cei dragi.

Pe viitor, în cadrul acestui proiect ne dorim organizarea unui mic spectacol de muzică populară având ca interpreți fii ai satului, artiști consacrați sau amatori. În funcție de situația pandemică, acest spectacol se va desfășura în prima duminică de după Adormirea Maicii Domnului («Duminica migranților români») în curtea parohiei, având în vedere că în luna august cei mai mulți credincioși din diaspora sunt în concediu și pot veni acasă”, a afirmat părintele paroh Cristinel Căpraru.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • un trecator... 3 ani ago

    un sat minunat cu oameni minunati,cu..un parinte minunat! iar despre « Părintele Cuvios Calistrat Ifrim» e sigur ingerul ce poarta de grija turmei ce a lasat-o in urma sa! Ma inclin cu respect in fata preotului paroh Cristinel Căpraru!

  • Elena Ivanovici 3 ani ago

    Felicitari,doamne lumineaza le mintea la mai multi din preoti sa organizeze astfel de activitati pentru si in folosul comunitatii respective.