Pirotehniştii ne asigură că nu există niciun risc în manipularea muniţiei descoperite în sfeclă. În două săptămâni au fost găsite zeci de elemente de muniţie.
În decurs de două săptămâni, de trei ori au vizitat pirotehniştii fabrica de zahăr de la Roman pentru a prelua elemente de muniţie din munţii de sfeclă. Marţi, 12 noiembrie, pirotehnişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ au fost chemaţi la Agrana după ce, în curtea fabricii de zahăr, muncitorii care executau manevrele de extragere a impurităţilor din sfecla de zahăr au descoperit elemente de muniţie. Pirotehniştii „au recoltat” o grenadă de mână defensivă şi 13 stabilizatori pentru lovitură de aruncător. A doua zi, pirotehniştii au venit din nou la Roman şi au ridicat o lovitură de aruncător de calibru 82 milimetri, cinci stabilizatori pentru lovitură de aruncător şi o mină antipersonal metalică cu schije. O săptămână mai târziu, pe 24 noiembrie, Poliţia Municipiului Roman a fost sesizată de către directorul Agrana despre faptul că lucrători din cadrul unităţii, în timpul procesului tehnologic de prelucrare a sfeclei de zahăr, au găsit în cuva de sortare un proiectil perforant trasor, de calibru 76 milimetri, o lovitură de aruncător calibru 50 milimetri şi şapte stabilizatori pentru lovituri de aruncător.
Elementele de muniţie care ajung la fabrică odată cu sfecla de zahăr nu reprezintă o noutate pentru reprezentanţii Agrana sau pentru pirotehnişti. „Am încercat să identificăm transporturile, pentru a afla din ce zonă provine muniţia, dar nu a fost posibil, din cauza cantităţii foarte mari de sfeclă. La Agrana ajunge sfeclă din opt judeţe din ţară. Elementele de muniţie nu sunt periculoase la manipulare, iar reprezentanţii fabricii şi-au luat toate măsurile de siguranţă prin folosirea unui extractor de impurităţi, astfel că riscul de a se produce un eveniment nedorit a fost redus la minim”, a afirmat plutonierul adjutant Costel Chertic, şeful echipei pirotehnice a ISU Neamţ.
Acesta a precizat că muniţia ajunge la fabrică din cauză că recoltarea se face mecanic, în anii în care recoltarea se făcea manual muniţia descoperită fiind preluată direct de pe câmp.
Comentarii