Proiectile din al doilea război mondial găsite în recolta de sfeclă de zahăr

HomeActualitate

Proiectile din al doilea război mondial găsite în recolta de sfeclă de zahăr

 

 

Vineri, 19 octombrie, la ora 11:26, Dispeceratul integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre faptul că, în curtea unui operator economic din municipiul Roman, a fost descoperit un element de muniţie neexplodată. La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică, formată dintr-un ofiţer şi doi subofiţeri, cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care a ridicat un focos de proiectil exploziv de calibrul 75 milimetri, provenit din al doilea război mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii. Muniția a fost descoperită de şeful Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă al operatorului economic pe timpul procesului tehnologic de prelucrare a sfeclei de zahăr. Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătrați, fără a mai descoperi alte elemente de muniţie.

Situația s-a repetat duminică, 21 octombrie, la ora 08:02, echipa pirotehnică ridicând un proiectil exploziv de calibrul 70 milimetri, provenit din al doilea război mondial. Muniția a fost descoperită de un bărbat, în vârstă de 51 de ani, pe timpul procesului tehnologic de prelucrare a sfeclei de zahăr. Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătrați, fără a mai descoperi alte elemente de muniţie.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

a) să anunţe de urgenţă prin SNUAU 112 despre descoperirea de muniţii neexplodate;

b) să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite;

c) să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice;

d) să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive;

e) să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;

f) să nu aprindă focul în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0