Prima paginăCultural

Proiecții de filme la Casa de Cultură: thrillerul „Câini” și documentarul „Cinema, mon amour”

Proiecții de filme la Casa de Cultură: thrillerul „Câini” și documentarul „Cinema, mon amour”

Dimensiune text

 

Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman le propune romașcanilor două filme de excepție, ambele proiecții urmând a avea loc sâmbătă, 29 octombrie: documentarul „Cinema, mon amour” și filmul românesc al momentului, drama-thriller „Câini”.

„Cinema, mon amour”, povestea salvării unui cinematograf

Sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 17.00, în sala mică a Casei de Cultură va rula documentarul „Cinema, mon amour” (2015), în regia lui Alexandru Belc, film care va avea premiera oficială în Românie pe 21 octombrie. Prețul biletului este de 6 lei.

Documentarul urmăreşte povestea lui Victor Purice, angajat România Film, managerul sălii Dacia Panoramic din Piatra Neamţ, unul din cele circa 20 de cinematografe funcţionale, dar pustii, încă nedigitalizate, aparţinând RADEF. Purice se ambiţionează să creadă că nu e totul pierdut, ca un adevărat Don Quijote, şi conservă aparatura de 35 mm, recondiţionează sala sau cumpără proiector pentru a difuza filme pe DVD, toate din propriii bani. În paralel, filmul analizează motivele din spatele degradării sălilor de cinema, la nivelul întregii ţări, proiectul fiind demarat acum trei ani, ca parte din campania „Salvaţi Marele Ecran”, iniţiată de Tudor Giurgiu şi echipa TIFF, în scopul conştientizării nevoii de a moderniza şi digitaliza cinematografele din reţeaua RADEF România Film.

„Cinema, mon amour”, o producție HBO Europa, Libra Film și Pink Productions, a câștigat premiul pentru „Cel mai bun film documentar” la Premiile Gopo 2016. În vară, a rulat în competiția de documentare a Festivalului de la Sarajevo, iar de curând a câștigat Premiul pentru cel mai bun montaj la Docuart.

film-cinema-mon-amour-poster

 

Thriller-ul „Câini”, aclamat de critici la Cannes

Tot sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 19.00, în sala mică a Casei de Cultură din Roman va rula filmul „Câini” (2016), apreciatul thriller al lui Bogdan Mirică. Prețul biletului este de 8 lei.

În drama-thriller „Câini”, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare, iar o senzație generală de amenințare plutește în aer.

Protagoniștii filmului sunt actorii Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu. Lor li se alătură, în roluri secundare, Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval și Constantin Cojocaru. Regizorul Bogdan Mirică este și autorul scenariului. Filmările au avut loc în vara anului trecut, în județele Brăila, Galați, Teleorman și Giurgiu. Bogdan Mirică este scenarist și co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO România — „Umbre” (2014) și a obținut numeroase premii pentru scurtmetrajul „Bora Bora” (2011).

„Câini” a avut premiera mondială în secțiunea Un Certain Regard de la Cannes, unde a primit premiul criticii de specialitate — FIPRESCI. Premiera națională a filmului a avut loc în iunie, la TIFF, unde a primit Trofeul Transilvania. „Câini” a câștigat recent două premii la Festivalul de la Sarajevo: „Heart of Sarajevo” pentru Cel mai bun actor, Gheorghe Visu, și „Mențiunea Specială a Juriului”.

film-caini-poster

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0