HomeEconomie

Proiecte de succes pe bani europeni

APDRP vrea să prezinte proiectele de succes realizate până acum pe bani europeni sau de la statul român. Scopul este acela de a-i încuraja şi pe alţii să acceseze proiecte în perioada 2014-2020.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a organizat, în perioada 8-11 aprilie, în judeţul Neamt, o vizită de exemplificare privind accesarea fondurilor europene la proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Reprezentanţii APDRP, dar şi ai altor instituţii, precum şi reprezentanţi ai Grupurilor de Acţiune Locală (GAL) din judeţul Neamţ au vizitat zece ferme care au rezultat ca urmare a accesării de proiecte, considerate ca exemple de bună practică.

Acest eveniment are loc în cadrul Campaniei EuroAgricultura lansată la nivel naţional de APDRP, pentru prezentarea şi multiplicarea informaţiilor privind accesarea şi derularea finanţărilor europene acordate României pentru agricultură şi dezvoltarea rurală.

Dintre cele zece proiecte alese din judeţ, unul singur a fost din zona Romanului. Este vorba despre ferma de porci de la Başta, care aparţine SC Agrosuind Com SRL. Ferma a fost reabilitată, consolidată şi retehnologizată cu aproape 4.000.000 de euro, din care 2.000.000 de euro au reprezentat finanţare nerambursabilă.

Proiectula fost depus pe Măsura 121 în anul 2010, iar lucrările sunt în desfăşurare. Reprezentanţii fermei au calculat că investiţia va fi recuperată în trei ani şi jumătate, în condiţiile în care veniturile anuale ar depăşi 16 milioane de lei. Ferma de la Başta a fost împărţită în 11 hale distincte, existând hale separate pentru scroafele gestante, pentru porcii tineri sau pentru porcii ajunşi la maturitate.

Pentru reprezentanţii GAL-urilor, vizita a fost una extrem de interesantă şi de atractivă, fiindcă au putut vedea ce înseamnă o fermă tehnologizată, cu sute de animale, în cadrul căreia lucrează doar şapte angajaţi.

În judeţul Neamţ au mai fost vizitate două pensiuni, un depozit de cereale în comuna Ștefan cel Mare, o livadă, un atelier care realizează obiecte din material plastic necesare în agricultură, o fermă de păsări, un atelier de mobilă şi un proiect de modernizare la Bicaz Chei.

Campania APDRP de promovare a proiectelor de succes din toată ţara are scopul de a-i încuraja pe cetăţenii cu iniţiativă să profite de fondurile nerambursabile ce vor veni de la Uniunea Europeană în perioada 2014 – 2020.

Comentarii

WORDPRESS: 0