Proiect pentru orientarea tinerelor spre profesii din domeniul silvic, în școli din județul Neamț

HomeNeamt

Proiect pentru orientarea tinerelor spre profesii din domeniul silvic, în școli din județul Neamț

Junior Achievement (JA) România și Ingka Investments Romania lansează, în ediție pilot, „Fete în silvicultură” – un proiect pentru orientarea și încurajarea tinerelor spre profesii din domeniul silvic, informează JA România.

Proiectul include o componentă special adresată elevelor, care facilitează înțelegerea mai profundă a domeniului și explorarea opțiunilor de carieră precum inginer silvic, tehnicieni silvici, pădurar sau oricare alta meserie ce are în centru managementul pădurilor, dar și o componentă cu adresare generală care încurajează lucrul în echipă, exersarea abilităților în activități learning by doing și planificarea viitorului profesional în raport cu educația și competențele necesare.

În anul școlar 2023-2024, proiectul „Fete în silvicultură” se desfășoară în 16 școli gimnaziale și licee cu profil silvic din județele Iași, Neamț și Vrancea și are ca obiectiv general sprijinirea tinerilor, în special a fetelor, în etapa de tranziție de la o etapă de studii la alta, ajutându-i să-și dezvolte o atitudine pozitivă față de educație și de cariera lor viitoare.

Din județul Neamț, în acest proiect sunt incluse: Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamț, Școala „Regina Maria” Bicaz, Școala „Grigore Ungureanu” Ceahlău, Școala Dămuc, Școala Hangu, Școala „Iustin Pîrvu” Poiana Teiului, Școala Tămășeni și Școala „Iulia Hălăucescu” Tarcău.

Prin activitățile propuse în cadrul proiectului, tinerii descoperă în mod practic avantajele educației pe termen lung, identifică abilitățile, interesele și valorile personale, exersează luarea deciziilor ținând cont de opțiuni și cost de oportunitate. În plus, proiectul creează oportunitatea interacțiunii tinerilor cu voluntarii Ingka Investments Romania și, astfel, accesul la modele profesionale, studii de caz și activități tip job shadow care le vor oferi o perspectivă autentică asupra diverselor profesii din domeniul silvic.

Fete în silvicultură” este o oportunitate pentru ca tinerele să-și exploreze pasiunea pentru natură și să își dezvolte interesul și motivația pentru a urma profesii specifice domeniului silvicultură, care în mod tradițional sunt considerate preferate de băieți. În etapa pilot, peste 150 de tinere vor participa la activități la clasă, alături de colegii lor precum și la activități speciale în care vor interacționa cu profesioniști din domeniu, mai arată reprezentanții JA România.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0