Proiect ambițios pentru municipiul Roman: construcția unui nou spital

HomeSanatate

Proiect ambițios pentru municipiul Roman: construcția unui nou spital

Vineri, 9 aprilie, municipalitatea a anunțat pentru prima dată ideea unui proiect de construire în Roman a unui nou spital. Proiectul a fost enunțat de primarul Leonard Achiriloaei, în contextul discuțiilor din ultima perioadă pentru conturarea bugetului local pentru anul în curs.

În cadrul conferinței de presă de vineri, primarul a discutat despre investițiile noi pe care le are municipalitatea în vedere pentru acest an, despre alocările de fonduri necesare studiilor de fezabilitate pentru proiecte noi, dar și, în premieră, despre ideea construirii unei noi unități medicale în municipiul Roman.

„Avem proiectul pentru dotarea în acest an a Spitalului Municipal de Urgență Roman, cu o valoare estimată de circa 8,6 de milioane de lei, care să vină în sprijinul activității medicale și în creșterea calității actului medical în spital. Sunt și proiecte pe care le avem în vedere, pe care le pregătim și care necesită o documentare temeinică, note conceptuale și teme de proiectare. Nu vă ascund că ne gândim la un proiect care va presupune o modernizare și o extindere a spitalului pe actualul amplasament. Dacă ar fi posibil, un proiect foarte ambițios, chiar construirea unui spital nou în municipiul Roman. Considerăm că într-un municipiu mare, cum este municipiul Roman, în ascensiune economică, pentru a deveni atractiv și, bineînțeles, pentru a oferi servicii de calitate, trebuie să avem atât un învățământ de calitate și unități școlare reabilitate, dar și segmentul de sănătate foarte bine pus la punct, pentru a putea oferi, astfel, servicii romașcanilor și celor care lucrează și se dezvoltă aici în municipiul Roman”, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Acesta a precizat și care ar fi sursele de finanțare, precum și un prim amplasament luat în calcul pentru noua unitate medicală. „Este un obiectiv foarte ambițios, este doar o primă propunere. Ne-am gândit în zona de la sensul giratoriu de la strada Primăverii, ieșirea spre Sagna, pe partea stângă. Am zis noi că acolo ar fi o zonă de teren suficient de mare în care am putea să dezvoltăm. Gândirea a fost pentru a aplica prin Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR). Doar că trebuie să avem foarte mare atenție, pentru că ar trebui finalizat în 2026, ceea ce implică un efort mare al tuturor, nu numai al autorității publice locale, ci și al tuturor instituțiilor colaboratoare – care înseamnă avizări, documentări etc. De aceea, în momentul în care este agreată această propunere, trebuie să facem niște demersuri foarte rapide și, totodată, să ne asigurăm că această investiție poate fi finalizată în termen, pentru că o investiție prin PNRR nefinalizată în termen atrage susținerea acestei investiții din bugetul local, ceea ce ar fi imposibil”, a mai declarat primarul Leonard Achiriloaei.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0