HomeActualitate

Programul „Rabla” va demara din luna aprilie

Vor fi incluse autoturismele cu norma de poluare Euro 3 mai vechi de zece ani. Se dorește ca voucherul acordat pentru casare să fie 1.500 de euro.

 

 

Ministerul Mediului a anunțat că, la începutul lunii aprilie, va demara programul „Rabla” pentru reînnoirea parcului auto, cu o serie de modificări. Autoturismele cu norma de poluare Euro 3 mai vechi de zece ani vor fi incluse, începând de anul acesta, în program, prevedere care nu exista până acum. În prezent se dorește ca voucherul acordat pentru casare să fie 1.500 de euro, iar pentru autoturismele electrice să se acorde un bon de 2.000 de euro.

Vor fi incluse în programul Rabla numai acele autoturisme care au fost în proprietatea persoanei fizice sau juridice mai mult de un an, pentru a nu se pune problema unei invazii de mașini rulate, foarte vechi, pe piața din România. Noul program va fi pus la punct spre sfârșitul lunii martie, pentru a fi implement din prima decadă a lunii aprilie. În luna ianuarie, Ministerul Mediului anunța că vizează schimbări în Programul „Rabla”, care s-ar putea aplica mașinilor non-euro, Euro 1 și Euro 2, printre care creșterea primei de casare de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, dar și acordarea reducerii contra unui singur voucher, alături de eliminarea intermediarilor.

Programul guvernamental de casare a mașinilor uzate, denumit Programul „Rabla”, permite proprietarilor cu mașini mai vechi de zece ani să ducă autovehiculul la casat, primind în schimb o primă sub formă de tichet valoric. Tichetul nu este nominal și poate fi vândut și folosit de către purtătorul acestuia pentru a obține reducerea la achiziționarea unei mașini noi, care, până în acest an, a fost de 3.800 de lei. În 2010 au fost casate prin Programul „Rabla” 186.854 de mașini, fiind cumpărate aproape 60.000 de mașini noi cu ajutorul bonurilor valorice, față de 32.327 de mașini scoase din uz prin ediția 2009 a programului. În 2011 au fost scoase din uz 116.641 de mașini vechi și au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi.

Comentarii

WORDPRESS: 0