HomeSocialEducatie

Programul after-school are piaţă la Roman

O zi de program after school costă, în funcţie de durată şi de programul oferit, între 17 şi 25 de lei.

Apărute cu 18 ani în urmă, privite la început cu neîncredere, clasele cu program prelungit au prins tot mai mult teren în Roman, astfel încât, astăzi, aproape toate şcolile au în ofertă şi această variantă de învăţământ. Pe lângă varianta clasică a programului, în care elevii îşi desfăşoară programul şi după orele de curs în aceeaşi şcoală şi cu aceeaşi învăţătoare, miercuri, 1 octombrie, îşi va deschide porţile la Roman şi un after school privat, înfiinţat în cadrul Centrului „Sfântul Leonard Murialdo”, la care sunt înscrişi elevi care frecventează cursurile la diferite şcoli din oraş. Preţurile pentru o zi de after school variază între 17 şi 25 de lei, în funcţie de condiţiile de masă şi de serviciile educaţionale oferite.

after 01 - CuzaȘcoala „Alexandru Ioan Cuza” este prima şcoală din oraş care a venit cu iniţiativa programului de „şcoală după şcoală”, după modelul occidental. La început timid, cu o singură clasă, ajungând ca, după 18 ani, să aibă, în anul şcolar 2014 – 2015, 11 clase în acest sistem, de la clasa pegătitoare la clasa a IV-a. „Este un sistem care a prins foarte bine la părinţi, pentru că aceştia pot sta liniştiţi la serviciu, ştiu că au copilul în siguranţă, că a luat masa de prânz, că şi-a făcut temele, a participat şi la alte activităţi educative, alese de părinţi”, a precizat învăţătoarea Doina Țarălungă, de la Școala „Alexandru Ioan Cuza”, care a avut prima clasă în program afterschool din oraş.

Copiii care învaţă în program prelungit la Școala „Alexandru Ioan Cuza” sunt programaţi pentru masa de prânz în două locaţii, la grădiniţa cu program prelungit din incinta şcolii sau la un restaurant aflat în imediata vecinătate. După masa de prânz, programul cuprinde activităţi diverse, de recreere, temele pentru a doua zi, dar şi activităţi  de dezvoltare a abilităţilor. „Activităţile incluse în program sunt cele solicitate de părinţi. Avem un cerc de biologie, cursuri de limba engleză, chitară, dans modern şi şah. Avem şi ateliere de abilităţi practice, la care participă copii din clase diferite, care lucrează împreună quilling sau pictează”, a spus învăţătoarea Doina Țarălungă. Costul unei zile de after school la Școala „Alexandru Ioan Cuza” este de 18 lei pe zi.

La Școala „Mihai Eminescu” sunt cinci clase care funcţionează în regim de program prelungit. O zi de program costă 17 lei. Copiii primesc masa de prânz la grădiniţa cu program prelungit, arondată şcolii, iar activităţile cuprind, pe lângă teme, şi cursuri opţionale, preferatele părinţilor fiind limbile străine, informatica şi dansurile. „Suntem deschişi la orice iniţiativă care vine din partea părinţilor. Sunt copii care stau foarte aproape de şcoală şi merg acasă pentru masa de prânz, participând doar la activităţile de după-amiază”, a spus învăţătoarea Mariana Levărdă, aflată la a doua generaţie de elevi în program after school.

La Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, unde toate clasele primare funcţionează în sistem after school, costurile sunt de 19,5 lei pe zi, iar programul cuprinde masa de prânz, efectuarea temelor, activităţi complementare acestora, îndreptate spre performanţă, şi activităţi opţionale, cele mai multe de limbi străine şi activităţi artistice.

After school privat, la „Sfântul Leonard Murialdo”

after 03 - MurialdoCentrul „Sfântul Leonard Murialdo” este, în acest moment, singura alternativă pentru părinţii care doresc program after school, dar nu în sala de clasă. După o experienţă de şapte ani în cadrul centrului de zi, care oferă asistenţă copiilor din medii sociale defavorizate, la 1 octombrie, centrul deschide porţile primului after school privat. Costurile sunt de 19 lei pe zi pentru programul cuprins între orele 12.00 şi 16.00 şi de 25 de lei pe zi pentru programul de la 12.00 la 18.00. Din aceste sume, nouă lei reprezintă contravaloarea mesei de prânz, adusă în sistem de catering de la un restaurant din oraş. „Diferenţa dintre noi şi celelalte instituţii din oraş care oferă astfel de programe este dată de infrastructură şi de oferta extraşcolară pe care o punem la dispoziţia părinţilor. Dispunem de o suprafaţă de 7.300 de metri pătraţi, pe care sunt amenajate terenuri de joacă, de fotbal, de tenis şi de baschet, sala de masă şi săli de cursuri. Copiii lucrează cu personal calificat, provenit din învăţământul de stat, iar activităţile propuse sunt diverse, susţinute de specialişti, şi cuprind socializare, cursuri de zumba şi dans, educaţie muzicală, informatică, şah, terapie prin artă, terapie prin teatru, introducere în tainele artelor marţiale, Tai Chi şi Qi Guong. Încercăm să avem în fiecare zi altă activitate, pentru a le da elevilor posibilitatea de a se dezvolta pe mai multe direcţii şi de a-şi descoperi abilităţile. Activitatea copiilor va fi urmărită de specialişti, care vor comunica părinţilor evoluţia lor”, a spus psiholog Ana Maria Ciobanu, coordonatorul centrului.

Comentarii

WORDPRESS: 0