Prima paginăSocial

Program prelungit pentru eliberarea pașapoartelor

Program prelungit pentru eliberarea pașapoartelor

Dimensiune text

 

 

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a luat măsuri suplimentare pentru reducerea aglomerației la eliberarea pașapoartelor, în această perioadă. Astfel, pentru a veni în sprijinul cetățenilor din județul Neamț, începând cu data de 24 iunie, programul de lucru cu publicul a fost prelungit cu două ore, între 08.30 – 18.30, pentru activitatea Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple, din Piatra Neamț, strada Alexandru cel Bun, nr. 12, informează Prefectura Neamț.

Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Direcției Generale de Pașapoarte (http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/). Tot pentru evitarea aglomerației, atât la depunerea cererilor de eliberare a pașaportului, cât și la ridicarea acestuia, solicitanții au posibilitatea de a se programa online, pe site-ul https://www.epasapoarte.ro/. „În același timp, a fost introdusă posibilitatea expedierii pașaportului simplu electronic prin poștă. De asemenea, cetățenii pot verifica stadiul cererii lor la adresa https://epasapoarte.ro/verifica/, existând posibilitatea ca acesta să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării”, au mai transmis reprezentanții Prefecturii Neamț.

„De la începutul verii au fost eliberate aproximativ 135.000 de pașapoarte fără a fi înregistrată o depășire a termenului de 10 zile lucrătoare în care se eliberează documentul de călătorie pe tot parcursul anului la nivelul întregii țări. Menționăm că deși normele legale în vigoare prevăd un termen de 15 zile lucrătoare pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, în practică acestea se eliberează în doar 10 zile lucrătoare. Perioada de emitere a documentului de călătorie românesc – 10 zile lucrătoare este una rezonabilă la nivel european, luând spre exemplu Franța unde acest document se eliberează în 2-4 săptămâni sau Germania cu o perioadă de așteptare de 4-6 săptămâni”, au transmis reprezentanții MAI.

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, au fost puse în circulație noile modele de pașapoarte electronice cu elemente suplimentare de siguranță, fiind printre cele mai de greu de contrafăcut din lume, ceea ce presupune o perioadă specifică pentru implementarea tuturor elementelor de protecție, unele vizibile cu ochiul liber, altele doar în anumite spectre de lumină. „Elementele de securitate au la bază noile tehnologii în materie, cum ar fi desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, dar şi unele realizate prin nanotehnologie. Sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben-verzui şi albastru)”, mai precizează reprezentanții MAI.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0