HomeRural

Profesorul – primar, vicele – elev

Primarul și viceprimarul comunei Boghicea au fost, mai întîi, elev și profesor. După ce au intrat în același partid, au devenit primar și viceprimar.

 

 

Între cei doi demnitari ai comunei Boghicea, primarul Eugen Mihai (foto stînga), și viceprimarul Marcel Ursache, există multe afinități. Amîndoi s-au cunoscut pe băncile Școlii Boghicea.

Marcel Ursache era elev, iar Eugen Mihai – directorul școlii. Mai tîrziu, drumurile lor aveau să se intersecteze în politică, cînd amîndoi au intrat sub umbrela social-democraților. Ceea ce îi diferențiază pe edilii șefi ai comunei este poziția pe care elevul și profesorul o dețin în admnistrația publică.

 

Prima întîlnire, pe terenul de sport al școlii

 

Toamna anului 1979 avea să însemne, pentru Marcel Ursache, debutul în ciclul primar. „Deși sînt un om cu greutate, la propriu, la acea vreme, mama a fost nevoită să mă înscrie la școală la vîrsta de opt ani. Eram foarte subțirel, nu aveam greutatea necesară și, atunci, mama a mai amînat cu un an intrarea mea la școală„, își amintește viceprimarul Marcel Ursache.

Cu profesorul Eugen Mihai avea să se întîlnească peste cîțiva ani, cînd Marcel Ursache a trecut cu bine la ciclul gimnazial. Tînărul profesor își începuse activitatea didactică la Școala Boghicea, unde primise repartiție. Cînd elevul Ursache a trecut la ciclul gimnazial, profesorul Mihai a devenit directorul școlii. „Am făcut parte din generația cu multe serii de elevi pe fiecare clasă. Îmi plăcea că domnul profesor făcea tot ce-i stătea în putință ca și noi, elevii de la țară, să beneficiem de pregătirea celor din oraș. Mi-amintesc că a amenajat o groapă de nisip pe terenul de sport al școlii, unde făceam sărituri chiar și după ore. A făcut și o tribună, care există și astăzi„, spune fostul elev.

Marcel Ursache a vrut să facă sport de performanță, dar soarta a vrut altceva. „Am vrut să fac lupte greco-romane, dar, cum spune neamul meu: «Gras, frumos și puturos». Așa că am ales să mă ocup de afaceri„, spune Marcel Ursache (foto dreapta).

 

Împart același birou, dar funcții diferite

 

Cei doi, elev și profesor, aveau să se întîlnească atunci cînd amîndoi au considerat că este vremea să intervină în viața comunității. Cînd a fost vorba despre opțiunile politice, Marcel Ursache a luat în calcul modelele și mai puțin convingerile, care nu se cristalizaseră încă. „Mi-a plăcut la domnul profesor că nu își schimbă părerea, așa cum se schimbă vremea. Asta înseamnă că te poți baza pe el, indiferent dacă vorbim de activitatea de zi cu zi sau de politică. Nu aș fi putut lucra cu el dacă nu am fi fost compatibili, dacă nu ar fi existat între noi comunicare„, a spus Marcel Ursache. Cele spuse se pot vedea și din faptul că primarul Eugen Mihai și viceprimarul Marcel Ursache împart același birou, și asta nu din lipsă de birouri, deoarece noul sediu administrativ dispune de spații generoase, ci pentru că cei doi fac echipă în toate deciziile pe care le iau în numele și pentru comunitatea pe care o reprezintă.

Deși profesorul Eugen Mihai consideră că are încă multe de spus și de făcut pentru comuna nou-înființată Boghicea, el este sigur că destinele comunei vor fi, în viitor, pe mîini bune. „Eu nu o să fiu primar pe viață, dar știu sigur că Marcel va face treabă bună după ce mă voi retrage„, a spus profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Comentarii

WORDPRESS: 0