Profesorul Iancu Wexler a împlinit 84 de ani

HomeSocial

Profesorul Iancu Wexler a împlinit 84 de ani

 

Profesorul Iancu Wexler, președintele comunității evreiești din Roman, a împlinit luni, 20 martie, vârsta de 84 de ani, fiind felicitat de autoritățile locale. În această lună, alte două personalități romașcane își vor sărbători ziua de naștere: profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu și IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

„Primarul Lucian Micu a fost invitat la comunitatea evreiască, unde profesorul Iancu Wexler este preşedinte, oferindu-i acestuia un buchet de flori, o diplomă aniversară şi câteva obiecte cu simbolurile municipiului Roman. Profesorul Iancu Wexler şi-a întâmpinat oaspeţii cu prăjituri tradiţionale numite humentasch, care se pregătesc de sărbătoarea evreiască Purim”, au declarat reprezentanții Primăriei Roman.

 

Iancu Wexler s-a născut pe 20 martie 1933. A urmat cursurile Şcolii primare la Roman şi Liceul „Roman-Vodă”. Este absolvent al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Filologie, promoţia 1957. Pedagog desăvârşit, a predat, timp de 39 de ani, limba şi literatura română în şcolile şi liceele romaşcane. Este preşedintele Comunităţii Evreilor din Roman. De la domnia-sa am aflat că primii evrei s-au stabilit la Roman în urmă cu 600 de ani, în timpul domnitorului Alexandru cel Bun, aşa cum reiese din Chronica Romanului şi a Episcopiei de Roman a Episcopului Melchisedec Ştefănescu. Au venit din proprie iniţiativă sau au răspuns invitaţiei unor domnitori moldoveni, dornici să întemeieze târguri, să dezvolte meşteşugurile şi negoţul. Numărul evreilor romaşcani a crescut continuu, până la cel de-al doilea război mondial, a descrescut apoi semnificativ şi rapid, cauzele fiind decesele numeroase şi emigrările masive în Israel.

Comunitate Evreilor din Roman numără astăzi doar 30 de persoane. Conştient de importanţa responsabilităţii pentru etnia căruia îi aparţine, domnul profesor asigură asistenţă socială pentru cei bolnavi, vârstnici sau cu venituri mici. Profesorul Iancu Wexler a reuşit să finalizeze lucrările de renovare la Sinagoga Leipziger, lăcaș de cult construit între anii 1924 și 1927, singura sinagogă rămasă din cele 18 câte au fost în Roman.

Profesorul Iancu Wexler susţine, anual, la Muzeul de Istorie, comunicări privind Comunitatea evreiască din Roman, de-a lungul timpului. A participat la simpozioanele organizate de Biblioteca „George Radu Melidon”, cu ocazia Zilelor oraşului. La Institutul Teologic Franciscan a susţinut două conferinţe despre sărbătorile iudaice, iar cu prilejul Zilei Holocaustului prezintă expuneri liceenilor romaşcani. A publicat articole în presa locală, în revistele Melidonium şi Clepsydra.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1