Prima paginăCultural

Profesor din Roman, singurul Ambasador European la Space Academy via NASA

Profesor din Roman, singurul Ambasador European la Space Academy via NASA

Dimensiune text

 

Ambassador Nadia Circu's presentation to Teams Unity and Zarya Day 3 of the Honeywell Educators at Space Academy at the US Space and Rocket Center in Huntsville, Alabama, Saturday, June 18, 2016.

Profesorul romaşcan Nadia Cîrcu, profesor de fizică şi de Tehnologia Informaţiei şi Comunicării la Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman şi Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” Piatra Neamţ, este primul profesor din România selectat ca Ambasador Honeywell Educators at Space Academy (HESA), din Huntsville, Alabama – USA, alături de David Amidon, profesor la New York. Ambasadorii Honeywell sunt profesori cu experienţă care au participat deja la program, iar în acest an sunt într-o poziţie unică – de mentori. În cadrul acestui program, profesorul romaşcan a avut posibilitatea de a participa inclusiv la simularea celor mai importante misiuni spaţiale.

Program de pregătire creat în parteneriat cu NASA

La program au participat peste 100 de profesori, din 26 de ţări din lumea întreagă, printre care: SUA, Brazilia, Malaezia, Australia, Maroc, China,Turcia, Kenya, Africa de Sud, Singapore, India şi multe ţări europene Franţa, Finlanda, Marea Britanie, Portugalia, Italia şi Polonia.

„Acum patru ani, am fost selectată să particip la programul intensiv de pregătire pentru profesorii care predau ştiinţele, creat în parteneriat cu US Space & Rocket Center şi Centrul de resurse NASA, pentru a ajuta profesorii din întreaga lume să devină educatori mai eficienţi în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică şi să acumuleze tehnici suplimentare, utilizând simularea concentrată pe ştiinţa spaţială şi instrumente educaţionale inovative care aduc ştiinţa din viaţa de zi cu zi în sala de clasă”, spune profesorul Nadia Cîrcu.

Acum, ca ambasador, profesorul romaşcan a avut onoarea să prezinte, pentru fiecare dintre grupele de lucru, cele mai importante activităţi desfăşurate în domeniul STEM (science, technology, engineering and mathematics) în cei patru ani care au trecut de la prima participare, probabil unul din principalele criterii de selecţie, având în vedere că a derulat peste 20 proiecte europene finanţate de European Schoolnet şi Comisia Europeană prin intermediul programelor LLP si Erasmus+.

Lecţie pentru profesori din toată lumea

Un moment deosebit în prezentare a fost impactul activităţilor HESA şi a pregătirii în acest Space Camp asupra activităţilor derulate timp de patru ani, asupra stilului de predare şi modul în care toate activităţile ulterioare au fost inspirate de energia, profesionalismul profesorilor, trainerilor, specialiştilor şi astronauţilor întâlniţi acolo. Prezentarea a conţinut explicaţii, fotografii cu activităţile derulate cu elevii, videoclipuri din timpul experimentelor şi lecţiilor STEM şi premii obţinute de elevi la diferite competiţii naţionale şi europene.

„Cel mai important lucru realizat de mine, ca ambasador, a fost lecţia pregătită pentru profesori din toată lumea. Am realizat un plan de lecţie, o prezentare teoretică, o fişă de lucru şi am luat cu mine din România toate materialele necesare realizării unei lecţii interactive. Am ales să le împărtăşesc cunoştinţe despre nanotehnologii, efectul lotus, nano în natură, aplicaţii ale nanotehnologiilor în viaţa de zi cu zi şi, mai ales, în industria spaţială (am prezentat cum utilizează NASA aceste tehnologii şi ce urmează să experimenteze în viitorii ani), iar partea practică a cuprins un experiment amplu despre materiale superhidrofobice şi testarea rezistenţei diferitelor materiale la acţiunea lichidelor, solidelor, având în vedere că am avut la mine materiale Nano-tex şi soluţii Nano-Protect pentru a transforma un material obişnuit textil, plastic, sticlă şau piatră în materiale superhidrofobice. Evaluarea a fost făcută pe telefoanele mobile, un mod interesant de integrare a informaticii în lecţiile de fizică şi chimie. Cred că i-am convins de seriozitatea şi nivelul învăţământului românesc, de modul în care noile tehnologii sunt integrate în lecţii şi de profesionalismul cadrelor didactice din România”, a precizat profesorul Nadia Cîrcu.

Faţă-n faţă cu astronauţii

Profesorii din toată lumea au fost interesaţi de a face un schimb de bune practici mai aprofundat şi au lansat invitaţii de participare la diferite competiţii şi proiecte europene sau internaţionale.

În grija ambasadorului romaşcan intră răspunderi precum: acordarea de sprijin şi înţelegere participanţilor din primul an privind modul în care activităţile HESA vor îmbunătăţi abilităţile lor de predare, includerea în programul zilnic alături de liderii echipelor pentru a ajuta la realizarea activităţilor, realizarea de interviuri şi discuţii cu cât mai mulţi participanţi, stabilirea de legături strânse de prietenie în vederea fundamentării unor noi proiecte STEM, precum şi participarea la discuţii pe reţele social media – Facebook, Instagram şi Twitter, participarea la interviuri mass-media coordonate anterior de Honeywell.

„Am participat la noi workshop-uri de construire a rachetelor in miniatură, la ateliere de lucru multi staţie, la activităţi experimentale utile unor viitoare lecţii în sala de clasă, la lecţii de pregătire fizică în aer, apă şi pe sol specifice activităţilor astronauţilor folosiţi de NASA, la lecţii de astronomie, de explorare a spaţiului cosmic şi a altor planete cu renumiţi profesori de la Universitatea din Alabama, simularea celor mai importante misiuni spaţiale. Ca ambasadori, am avut deosebita onoare de a discuta cu renumiţi oameni cunoscători ai spaţiului cosmic, cum ar fi astronautul Dorothy Metcalf-Lindenburger şi Tony Cartland NCSS – tehnician în Aviaţia militară SUA la Honeywell International – PSC şi ofiţer commandant la Divizia Phoenix de Cadeţi – puşcaşi marini. Șansa unică de a-mi dovedi abilităţile mele de profesor de ştiinţe prin predarea într-un mediu internaţional pentru profesori din 26 de ţări ale lumii, posibilitatea de a învăţa despre ştiinţe şi spaţiu şi de a petrece incredibile zile în cel mai bun centru mondial alături de oameni celebri în domeniu, au fost pentru mine vise devenite realitate”, a mai spus profesorul romaşcan.

 

Ambassador Nadia Circu's presentation to Teams Unity and Zarya Day 3 of the Honeywell Educators at Space Academy at the US Space and Rocket Center in Huntsville, Alabama, Saturday, June 18, 2016.

Ambassador Nadia Circu's presentation  5

Astronaut speaker Dorothy Metcalf-Lindenburger Day 1 of the Honeywell Educators at Space Academy at the US Space and Rocket Center in Huntsville, Alabama, Thursday, June 16, 2016

Ambassador Nadia Circu's lesson  6

Ambassador Nadia Circu's lesson  4

Ambassadors David Amidon of Syracuse, New York, and Nadia Ciru of Roman, Romania  Day 1 of the Honeywell Educators at Space Academy at the US Space and Rocket Center in Huntsville, Alabama, Thursday, June 16, 2016

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Felicitari , Nadia !

  • Felicitari, Nadia ! Este cu adevarat o realizare impresionanta care ne arata inca o data ca cei din institutiile internationale de renume in educatia stiintifica vad si apreciaza mai bine valorile noastre decat o facem noi. Iar aceasta recunoastere si apreciere priveste nu doar valorile romanesti care au plecat deja in alte tari ci si, iata, persoane cu pregatire/realizari deosebite, pe care noi le intalnim,poate zilnic, fara sa le constientizam valoarea si sa le aratam apreciere ( decat evident, dupa ce o fac altii) . Acest minunat ambasador romascan, cu care acum ne mandrim, face de ani de zile naveta Roman-Piatra-Neamt, catevca zile pe saptamana cred, iar de pregatirea sa exceptionala beneficiaza copii din alt oras ( nu stiu de ce e aceasta situatie , probabil ca la noi in oras nu au ore de fizica pentru completarea catedrei sale, dar nu cred ca a dorit sa faca naveta din pasiune, desi e clar ca preda cu pasiune ) . Nadia, te felicit pentru tot ce ai realizat! Astept si viitoare ecouri ale muncii si realizarilor tale !