Prima paginăActualitate

Profesoara pensionară acuzată că și-a ucis soțul, condamnată la 15 ani de închisoare

Profesoara pensionară acuzată că și-a ucis soțul, condamnată la 15 ani de închisoare

Dimensiune text

 

justitie judecatorMagistrații Tribunalului Neamț au condamnat-o, săptămâna trecută, pe Ana Zaharia, fost profesor, actualmente pensionară, la 15 ani și opt luni de închisoare. În urmă cu un an, aceasta a fost prinsă de polițiștii din Tîrgu Frumos în timp ce arunca în tomberoane doi saci în care se aflau bucăți din trupul soțului acesteia. Ulterior, capul bărbatului a fost găsit în apartamentul celor doi, într-o găleată, însă organele genitale și cele interne nu au mai fost descoperite.

Condamnare pentru violență în familie și profanare de cadavre

Pe 15 septembrie 2015, polițiștii au reținut-o pe Ana Zaharia, fiind bănuită că și-a ucis soțul, pe Gheorghe Zaharia. În tot acest timp, femeia a fost în arest, ea fiind trimisă în judecată anul acesta pentru infracţiunile de omor calificat, profanare de cadavre şi morminte și violenţă în familie. În fapt, instanța nu a acuzat-o și de omor calificat, ci pentru violență în familie.

Pe 6 octombrie, magistrații Tribunalului Neamț au decis să o condamne pe Ana Zaharia, pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie, la pedeapsa de 15 de închisoare. Pentru săvârşirea infracţiunii de profanare de cadavre şi morminte, femeia a fost condamnată la pedeapsa de 2 ani de închisoare.

„În temeiul art. 38 alin. 1, 39 alin. 1 lit. b şi 45 Cod penal, aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea, de 15 (cincisprezece) ani închisoare, la care adaugă un spor de 8 (opt) luni, urmând ca inculpata să execute pedeapsa rezultantă de 15 (cincisprezece) ani şi 8 (opt) luni închisoare şi 4 (patru) ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi h) Cod penal, respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme”, se arată în soluția pe scurt a magistraților.

Despăgubiri de 40.000 de euro pentru rudele fostului soț

De asemenea, în proces s-au alăturat ca părți civile și rudele lui Gheorghe Zaharia. Pentru aceștia, instanța a dispus ca Ana Zaharia să achite Elenei Zaharia suma de 20.000 lei, reprezentând daune materiale, şi 20.000 euro, reprezentând daune morale. În cazul lui Gheorghe Cătălin Zaharia și Ana Mihaela Zaharia, instanța a decis ca fosta profesoară să le achite fiecăruia suma de 10.000 euro, reprezentând daune morale.

Ana Zaharia (sursa foto: TVM Neamţ)

Ana Zaharia (sursa foto: TVM Neamţ)

„Dispune restituirea către părţile civile Zaharia Elena Petronela, Zaharia Gheorghe Cătălin și Zaharia Ana Mihaela, a sumei de 34.058 lei, din suma de 50.000 lei, consemnată la CEC Bank. Dispune menținerea măsurii sechestrului asupra sumei de 15.942 lei, reprezentând diferența până la suma de 50.000 lei. Obligă pe inculpată să plătească în favoarea statului suma de 4.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Obligă pe inculpata Zaharia Ana să plătească părţilor civile Zaharia Elena Petronela, Zaharia Gheorghe Cătălin și Zaharia Ana Mihaela suma de câte 500 lei pentru fiecare parte civilă, cu titlu de cheltuieli judiciare”, se mai arată în decizia instanței.

Hotărârea nu este definitivă, Ana Zaharia având drept să facă apel. Pe tot parcursul judecății, aceasta nu și-a recunoscut vina, dar nici nu a putut explica de ce avea asupra sa sacii cu bucățile din trupul bărbatului, inclusiv motivul pentru care, în miez de noapte, se urcase cu sacii într-un microbuz, la Roman, și s-a oprit în Tîrgu Frumos.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0