Această procesiune se va desfăşura pe traseul Piaţa „Roman-Vodă” – Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.
Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului organizează duminică, 1 martie, procesiune cu sfintele moaşte şi icoane făcătoare de minuni din eparhie. În prima duminică din Postul Mare, numită „Duminica Ortodoxiei”, Biserica Ortodoxă aduce în atenţia oamenilor ziua în care, cu aproape 1.200 de ani în urmă, Ortodoxia a biruit credinţa cea rătăcită a acelora care erau împotriva cinstirii sfintelor icoane şi care spuneau că închinarea la sfintele icoane ar fi o închinare la idoli, păgânească şi că icoanele trebuie scoase din bisericile creştine.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria municipiului Roman, la iniţiativa şi cu binecuvântarea ÎPS Ioachim, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Este al patrulea an consecutiv când acest eveniment are loc în Roman.
Manifestarea religioasă va fi deschisă la ora 16.00, cu o slujbă de Te Deum şi cu sfinţirea icoanelor. La ora 16.30, preoţii şi credicioşii vor participa într-o procesiune cu sfintele icoane şi moaşte, care se va desfăşura pe traseul Piaţa „Roman-Vodă” – Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. ÎPS Ioachim va rosti o rugăciune de dezlegare pentru Postul Mare şi va ţine în faţa celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, în jurul orei 17.30.
Cinstirea sfintelor icoane a fost introdusă din timpul domniei împărătesei bizantine Teodora şi a fiului ei, Mihail al III-lea, în anul 842. În sinodul ţinut la Constantinopol, tot în acel an, sub patriarhul Metodie, s-a hotărât ca amintirea biruinţei dreptei credinţe împotriva celei rătăcite să fie serbată, în fiecare an, la duminica întâia a Postului Paştelui. „În această zi, mai mult decât oricând, trebuie să devenim conştienţi că orice icoană sfinţită este făcătoare de minuni. Cele mai vechi sunt mai importante, pentru că au şi o valoare istorică, iar prin ele, dincolo de binecuvântarea de a distinge chipul zugrăvit, întrezărim lacrimile celor care s-au rugat şi au primit vindecare, intrăm în comuniune cu cei care le-au purtat în războaie ori s-au închinat de-a lungul timpului, moşi şi strămoşi de-ai noştri. În Duminica Ortodoxiei, în mod special, suntem chemaţi să mărturisim că prin icoană, prin contemplarea chipului zugrăvit în icoană, intrăm în comuniune cu sfinţii, devenind mai asemănători lor”, a spus ÎPS Ioachim.
Comentarii