La nivelul județului Neamț, în sesiunea iunie – iulie a examenului național de bacalaureat sunt înscriși 3.176 de candidați, din care 2.941 candidați provin de seria curentă și 235 de candidați provin din serii anterioare, informează Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț.
Probele scrise ale examenului național de bacalaureat se susțin în perioada 1-4 iulie, după cum urmează: 1 iulie 2024 – Limba și literatura română – proba Ea) – probă scrisă; 2 iulie 2024 – Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – probă scrisă; 4 iulie 2024 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – probă scrisă.
Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie. În județul Neamţ au fost organizate 11 centre de examen și un centru zonal de evaluare cu două subcomisii.
Ce trebuie să știe candidații
ISJ Neamț arată că accesul candidaților în sălile de examen este permis începând de la ora 7:30 până la 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris.
Fiecare probă scrisă a examenului va începe la ora 9:00. Timpul destinat elaborării lucrării scrise este de 3 ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat.
Pentru elaborarea lucrării scrise, candidații folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru.
Pentru probele scrise la disciplinele Matematică sau Geografie, candidații pot să utilizeze instrumente de desen.
În sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poşete şi altele asemenea (elevii au obligația de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învăţământ / centrul de examen). Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptați în examen. Probele sunt monitorizate audio-video.
Nu este permis accesul candidaților în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile, căşti audio, dispozitive de tip IoT, precum şi orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare / care permit conectarea la internet / rețele de socializare. Încălcarea dispozițiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.
Candidații nu au obligația să stea în sală până la finalul examenului, însă nu pot părăsi sala de concurs mai devreme de o oră și jumătate de la distribuirea subiectelor în săli.
„Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susținut probele de evaluare a competenţelor, a susținut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise. Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5,00 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului trebuie să fie cel puțin 6,00 (şase). Urăm mult succes candidaților!”, au mai transmis reprezentanții ISJ Neamț.
Comentarii