Prima paginăNeamt

Primul verdict în scandalul din Consiliul Județean

Dimensiune text

Prefectul județului a afirmat că două din trei dispoziții semnate de Culiță Tărâță nu sunt legale. Este vorba de dispozițiile prin care vicepreședintelui CJ Emilia Arcan i se delegau doar unele dintre atribuțiile președintelui instituției, prima dispoziție atribuindu-i dreptul de a acționa în numele președintelui. Pe perioada concediului președintelui, atribuțiile acestuia sunt preluate integral și fără dispoziții suplimentare de vicepreședinte.

 

 

Prefectul județului Neamț, George Lazăr (foto), a oferit un prim răspuns cu privire la suspiciunile legate de legalitatea deciziilor luate în ședința extraordinară de Consiliu Județean (CJ) din data de 20 februarie. Mai exact, Prefectura Neamț s-a pronunțat în legătură cu dispozițiile emise de președintele CJ, Culiță Tărâță, prin care delega sarcinile către vicepreședintele Emilia Arcan în perioada în care acesta a fost în concediu. Culiță Tărâță a emis, în perioada 15 – 20 februarie, trei dispoziții prin care delega atribuții vicepreședintelui CJ Neamț, Emilia Arcan. În prima dispoziție, din 15 februarie, Culiță Tărâță a împuternicit-o pe Emilia Arcan să exercite atribuțiile conferite președintelui CJ, în perioada 18 – 27 februarie. În următoarele două dispoziții, din 19 și 20 februarie, Culiță Tărâță i-a delegat Emiliei Arcan doar unele dintre atribuții.

Acum, Prefectura Neamț spune că ultimele două dispoziții „sunt considerate a fi nelegale, conform articolului 107, alineat 2, din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și articolului 4, alineatele 1 și 2, din Ordonanța Guvernului nr. 80/2003, privind concediul de odihnă anual și alte concedii ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene, precum și ale primarilor și viceprimarilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 578/2003. Pentru intrarea în legalitate, s-a solicitat revocarea actelor administrative supuse verificării de legalitate. Aspectele de nelegalitate constatate se referă la faptul că, pe durata efectuării concediului de odihnă, precum și în celelalte cazuri de absență a președintelui Consiliului Județean, acesta nu mai poate să-și exercite în mod legal niciuna dintre atribuțiile prevăzute de reglementările legale în vigoare în sarcina sa, inclusiv cea de a emite dispoziții, din moment ce legiuitorul a prevăzut în mod expres și imperativ că atribuțiile sale, în totalitate și nu parțial, vor fi exercitate, în numele acestuia, de către unul dintre vicepreședinți, desemnat de președinte prin dispoziție”, se arată într-un comunicat de presă emis de Prefectura Neamț.

Prefectul George Lazăr a precizat că, zilele următoare, va clarifica situația și în ceea ce privește legalitatea convocării unei ședințe extraordinare pe 20 februarie, dar și cu privire la alte nereguli sesizate Instituției Prefectului în privința Consiliului Județean.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Georgel cel Mikalan 8 ani

    Georegel lasa prostiile si apuca-te de facut bani,fii si tu in rand cu lumea si nu fi gica contra ca se pune Tarata pe tine si e mai nasol atunci.Nu te fa ca muncesti pe bune, ca mai sus de judet nu ai cum sa ajungi,fereasca bunul Dumnezeu!!!!