Prima paginăReligie

Primul episcop martir din Dieceza de Iași, beatificat de Vatican

Dimensiune text

La Roman a luat ființă Asociația „Anton Durcovici”, după numele episcopului de Iași care a murit în închisorile comuniste. Acesta este primul episcop din Dieceza de Iași care va fi ridicat la rang de „fericit” de către Vatican.

 

 

Miercuri seară, în prezența episcopului Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, la parohia „Sfânta Tereza” din Roman a luat ființă Asociația „Anton Durcovici”. La eveniment au fost prezenți preoți, profesori, juriști și regizori. Asociația poartă numele episcopului martir Anton Durcovici, care a fost arestat de regimul comunist și a murit în închisoare după torturile îndurate. „Această asociație nou înființată își propune să promoveze și să mediatizeze cauza episcopului martir Anton Durcovici. El este primul martir din dieceza de Iași care este foarte aproape să fie ridicat la cinstea altarelor de către Vatican. Episcopul Anton Durcovici a fost foarte iubit de credincioșii din Moldova, iar viața sa este un exemplu pentru noi. Dosarul ce conține cauza pentru beatificare a trecut de comisia experților de la Vatican, iar acum se află în studiu la comisia cardinalilor. După ce aceștia își vor da acceptul, Sfântul Părinte îl va ridica la rang de «fericit». Miercuri seară, după o scurtă prezentare a vieții episcopului Anton Durcovici, a urmat o mărturie a unui bărbat din Iași, care i-a fost alături în ultimele luni din viață, iar regizorul Ion Coșa, de la Teatrul Bacău, a prezentat un proiect de piese de teatru cu viața sa”, a spus părintele Alois Moraru, parohul bisericii „Ieremia Valahul” din Roman.

episcop anton durcovici 28062Episcopul Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888, în Bad Deutsch-Altenburg, în Austria. La vârsta de șase ani a venit la Iași, unde a frecventat cursurile Școlii Elementare a Parohiei Catolice. S-a transferat la o școală din Ploiești și, apoi, la București, unde s-a înscris ca seminarist la Liceul „Sfântul Iosif” (1898-1906). La 30 octombrie 1906 a fost trimis la Roma, pentru a-și continua studiile teologice la Colegiul „De Propaganda Fide” (1906-1911). După ce a fost sfințit preot, la 24 septembrie 1910, în bazilica „Sfântul Ioan din Lateran”, s-a reîntors în țară, la 29 iulie 1911, a fost mai mulți ani profesor și a activat la Parohiile din Tulcea, Târgoviște și Giurgiu. După Primul Război Mondial, părintele Anton Durcovici a ocupat diferite funcții în cadrul Arhidiecezei de București: vicar general al Mitropoliei de București, rector și profesor la Seminarul Teologic din București și canonic al aceleiași arhidieceze.

În înțelegere cu Înaltul Guvern al României și conform Concordatului încheiat între Sfântul Scaun și Statul Român, papa Pius al XII-lea, la 30 octombrie 1947, l-a numit episcop de Iași. A fost consacrat la 5 aprilie 1948, de nunțiul apostolic Gerald Patrik O’Hara, și înscăunat, în catedrala din Iași, la 14 aprilie, același an. În timpul scurtei sale păstoriri a Diecezei de Iași, episcopul Durcovici a desfășurat o activitate pastorală istovitoare, vizitând parohiile din Moldova și însuflețind cu viața sa inimile enoriașilor săi. Din cauza întreruperii relațiilor diplomatice dintre Guvernul României și Sfântul Scaun, prin denunțarea Concordatului din 1929, episcopul Durcovici a avut multe de îndurat din partea regimului comunist. La 26 iunie 1949, în timp ce mergea spre Popești-Leordeni pentru a administra taina sfântului Mir, a fost arestat de Securitate și închis la București, Jilava și, apoi, la Sighetu Marmației, unde a murit la 10 decembrie 1951.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0