Prima paginăSocialSanatate

Primul centru pentru copiii autiști la Roman

Dimensiune text

Centrul „Delfinul” este un punct de lucru al Asociației „Betania”. În cadrul centrului, copiii vor face ore de terapie specifică ABA, pe baza unui program individualizat, stabilit în urma unei evaluări psihologice complexe.

La Roman a fost deschis primul centru destinat copiilor cu autism. Centrul „Delfinul” este un punct de lucru al Asociației „Betania” din Bacău, realizat cu sprijinul administrației locale, care le-a oferit spațiul în care se va desfășura activitatea, și al Asociației „Femina 2000”, care a donat mare parte dintre dotări. Centrul funcționează pe strada Bogdan Dragoș nr. 3, în aceeași clădire în care sunt și cabinete medicale individuale ale mai multor medici de familie, accesul fiind prin spatele clădirii. Până în acest moment sunt înscriși 20 de copii.

„Inițial, copiii vor fi evaluați de un specialist care va veni de la Bacău. Evaluarea este una din cele mai importante etape ale terapiei, pentru că, în funcție de rezultatele acestui examen complex, se stabilește programul individual de terapie. Deocamdată, centrul are doi specialiști în terapie ABA pentru copiii cu autism, care vor lucra individual, în funcție de programul indicat de evaluator și de posibilitățile financiare ale părinților. Vom crea și un grup de suport pentru părinți, pentru că activitatea de la centru trebuie continuată și acasă. Ne dorim ca, în viitor, să putem lucra și pe grupe de vârstă”, a spus Andre Muit, președinte al Asociației Betania.

„Am aflat diagnosticul de pe internet”

Alina Iucha şi Andre Muit

Alina Iucha şi Andre Muit

Centrul de la Roman s-a născut la inițiativa unei mame care crește doi copii gemeni, diagnosticați cu autism. „În lipsa unei terapii specifice, șansele de recuperare a copiilor cu autism aproape că nu există. Dar până la terapie sunt pași de parcurs, un drum care, pentru mine, a fost lung și întortocheat. Nimeni nu-ți spune de la început că ai un copil cu autism și trebuie să faci asta sau asta. Eu am aflat diagnosticul de pe internet, când băieții aveau cinci ani și jumătate, după ce am citit aproape tot ce era publicat despre autism și după ce am fost trimisă de nenumărate ori de la medic la psiholog, la logoped și iar la medic. Pentru că la Roman nu exista posibilitatea de a face terapie ABA, am început să merg la Bacău. La început am făcut naveta, apoi, timp de doi ani, ne-am mutat în Bacău, pentru a putea merge la cât mai multe ședințe. Părinții copiilor cu autism trebuie să știe că au la dispoziție doar câțiva ani în care pot hotărî viitorul copilului. Perioada optimă în care trebuie început lucrul cu copilul autist este cuprinsă între 3 și 7 ani”, a spus Alina Iucha, administrator al Centrului „Delfinul”, mama a doi băieți gemeni autiști.

Centrul are, deocamdată, dotările de bază. „Avem nevoie de materiale specifice de lucru, jocuri și jucării care nu sunt, însă, doar niște jucării obișnuite. Sunt materiale speciale pentru terapia comportamentală, pe care le comandăm pe internet. Orice ajutor în acest sens este binevenit”, a spus Alina Iucha.

18 ani de proiecte sociale în România

Andre Muit, președintele Asociației Betania, a venit cu ajutoare prima dată în România, imediat după Revoluția din 1989. A revenit în 1995, în calitate de coordonator al unui proiect social, care urma să se deruleze pe trei ani. În 1998, a realizat că nu mai vrea să plece în Olanda, pentru că încă mai avea foarte multe proiecte de rezolvat în România. De atunci, se luptă zi de zi pentru a face viața mai ușoară unor copii români, bolnavi sau fără familie, care au găsit sprijin la Asociația Betania. Cea mai mare parte a finanțării provine din străinătate, iar aproximativ 20% din bani vin din partea Consiliului Județean Bacău, pentru că activitatea asociației se desfășoară în acest județ.

„Am cunoscut foarte mulți părinți care veneau de la Roman la Bacău pentru a beneficia de servicii pentru copii autiști. Atunci când mi-a fost propusă înființarea centrului de la Roman, ca un punct de lucru al asociației noastre, am fost de acord imediat. Apreciez în mod deosebit colaborarea administrației locale, care ne-a pus la dispoziție un spațiu și ne-a sprijinit în toate demersurile. Sperăm să ajutăm cât mai mulți copii, pentru că, dacă nu intervenim pentru un copil cu autism, el va fi inabordabil toată viața”, a spus Andre Muit.

COMENTARII

WORDPRESS: 0