Prima paginăRural

Prime de 6.800 lei și numeroase plăți fără bază legală

Dimensiune text

Curtea de Conturi a verificat, anul trecut, și activitatea Primăriei Doljești. Controlul a vizat activitatea administrației locale din Doljești în anul 2010 și s-a desfășurat în perioada 17 noiembrie – 12 decembrie 2011.

 

Foto: Primăria comunei Doljești

 

 

 

Printre neregulile constatate de Curtea de Conturi la Doljești se evidențiază sume de bani plătite ca prime anuale și plăți fără bază legală. Astfel, 6.891 lei au figurat, în 2010, la categoria cheltuieli de personal, ca plată a unor premii anuale. Curtea de Conturi a catalogat cheltuiala ca fiind efectuată fără bază legală.

Tot în 2010, Primăria Doljești a plătit 30.000 lei pentru achiziția de terenuri fără documente autentificate. Pentru realizarea investiției „Proiecte și lucrări amenajare centru civic”, au fost plătiți 31.436,97 lei  fără existența unei baze legale, în timp ce pentru construcția unei baze sportive în satul Buruienești s-ar fi achitat, în același mod, 114.784,68 lei.

Modernizarea a aproape trei kilometri de drum comunal în satul Rotunda a produs în bugetul local o pagubă de 54.944,96 lei, prin aplicarea eronată a prevederilor legale din domeniul achizițiilor publice. Mai mult, pentru această investiție s-au efectuat plăți fără bază legală în valoare de 70.604,81 lei.

Primarul comunei Doljești susține că neregulile găsite au reprezentat „mici neînțelegeri”, cauzate de interpretarea diferită a unor prevederi legale. „Primele anuale au fost date la doi angajați, dar sumele au fost recuperate în totalitate. Baza sportivă de la Buruienești este un proiect care se derulează în cofinanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, iar problemele legate de plățile efectuate sînt o consecință a faptului că noi nu am ținut o evidență separată a banilor care au venit de la minister și a celor care au venit de la bugetul local„, a afirmat Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljești.

Edilul comunei a explicat și de ce experții Curții de Conturi au găsit nereguli la investiția prin care s-a modernizat drumul comunal din Rotunda. „Acolo este vina proiectantului, deoarece cantitatea de materiale era mai mare decît necesarul pentru acea lucrare. Dar noi nu aveam de unde să cunoaștem aceste lucruri, fiindcă este o chestiune tehnică. Oricum, noi am remediat tot ceea ce a constatat Curtea de Conturi„, a precizat primarul Cojocaru. Acesta a mai spus că profesionalismul reprezentanților Curții de Conturi nu poate fi contestat și că rigoarea controlului a fost o lecție bună pentru toți angajații Primăriei Doljești.

Curtea de Conturi a României a făcut publice rapoartele controalelor efectuate în perioada februarie – aprilie 2011, referitoare la activitatea unităților administrativ-teritoriale în anul 2010. Din totalul administrațiilor locale din județul Neamț, anul trecut au fost verificate 32 de entități. Astfel, experții Curții de Conturi au verificat activitatea Consiliului Județean Neamț, a Primăriei Roman, a Primăriei Piatra Neamț, a Primăriei Roznov, a altor 26 de primării rurale și a două societăți comerciale de interes local.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0