HomeRural

Primarul Vasile Gherghel, la raport în fața cetățenilor

Înființarea unui parc eolian este principala investiție din acest mandat al primarului. Calitatea actului medical și a celui educativ a fost îmbunătățită prin modernizarea dispensarului și a școlii din satele Budești și Făurei.

 

 

Primarul comunei Făurei, profesorul Vasile Gherghel, se prezintă în fața electoratului cu proiecte importante, menite să contribuie la creșterea nivelului de trai al comunității pe care o administrează. Principala investiție realizată în mandatul primarului Vasile Gherghel a fost înființarea unui parc eolian, primul din zona rurală a județului Neamț. Parcul eolian va fi amenjat pe un teren în suprafață de 73 de hectare, la granița cu Secuieni, și va consta în montarea a cinci turbine, cu o putere instalată de 2,5 MW. Contractul cu firma WFB International GMBH, care are obiect de activitate realizarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile, a fost încheiat în anul 2009.

Conform declarației primarului Gherghel, investiția este utilă și profitabilă pentru comunitate, în condițiile în care prețul electricității produse de vînt este unul scăzut. Numai valoarea concesiunii pe 25 ani a terenului pe care se va construi parcul va aduce în bugetul local suma de 1.800.000 de euro.

„Avem aproape toate avizele necesare pentru construcția parcului eolian. Singurul document care mai lipsește este autorizația  de construcție”, a spus primarul Vasile Gherghel.

 

Schimbare la față pentru dispensar și școală

 

Locuitorii comunei Făurei beneficiază de îngrijiri medicale într-un spațiu nou amenajat în dispensarul uman din comună. „Reabilitarea dispensarului din Făurei a însemnat o cheltuială de 130.000 lei din bugetul local. Lucrările de modernizarea au constat în schimbarea acoperișului, refacerea instalației electrice, introducerea apei curente și montarea unei centrale termice care va asigura căldura în dispensar”, a spus primarul comunei Făurei. Dispensarul uman cuprinde, alături de cabinetul medical de familie, o farmacie și, de la 1 martie, un cabinet stomatologic dotat cu echipament necesar pentru funcționare.

Proiectul de reabilitare a Școlii Făurei, inițiat în anul 2003, cînd primarul era directorul unității de învățămînt, a primit finanțare abia anul trecut. „Banii pentru demararea lucrărilor de modernizare a Școlii Făurei i-am primit în noiembrie 2011. Proiectul a prevăzut ample lucrări de consolidare la structură și acoperiș”, a declarat primarul Gherghel. Lucrările de la unitatea școlară vor fi finalizate pînă la începerea anului școlar. Tot pentru elevi au fost asigurați 6.000 lei pentru burse școlare.

 

Bază sportivă și teren multifuncțional în satele Budești și Făurei

 

Administrația publică de la Făurei a început lucrările la un teren de sport multifuncțional în satul Budești. „Terenul se amenajează pe o suprafață de 40 de ari, aflată lîngă noua școală din Budești. Terenul va fi împrejmuit și va beneficia de iluminare nocturnă. Pe acest teren se vor practica jocuri de tenis, volei, fotbal, baschet și minifotbal. Lucrarea este realizată din fonduri proprii, de o firmă specializată și va costa 100.000 de lei”, a precizat primarul comunei Făurei. Pentru amenajarea terenului s-a alocat din bugetul local suma de 77.000 lei.

Administrația publică are în vedere în acest an și amenajarea unui parc de joacă pentru copiii de la Grădinița Budești. „Clădirea în care funcționează grădinița și biblioteca comunală a fost reabilitată cu doi ani în urmă, cu bani de la bugetul local. Este izolată termic, are apă curentă. Singurul lucru care lipsește este un parc de joacă pentru cei 50 de preșcolari ai grădiniței”, a explicat primarul. Pentru amenajarea parcului, autoritățile locale vor cheltui 30.000 de lei.

Autoritățile locale au întocmit și un proiect de construcție a unei baze sportive în satul Făurei.

 

Asfalt pe drumurile comunale

 

Drumurile naționale și județene care străbat comuna Făurei au lungimea de 20 de kilometri, din care 11 kilometri sînt acoperiți cu asfalt. „S-au asfaltat doi kilometri de drum între satele Făurei și Mărgineni, un kilometru de drum între satele Bozieni și Făurei și o porțiune în satul Făurei”, a precizat Vasile Gherghel. Drumurile comunale și sătești, în lungime totală de 30 de kilometri, au fost balastate și reprofilate integral. Pentru îmbunătățirea stării drumurilor, autoritățile locale au întocmit și un proiect de modernizare a 1,1 kilometri de drum în satul Climești, în valoare de 9 milioane de lei, depus la Consiliul Județean Neamț, proiect care așteaptă finanțare.

În perioada mandatului primarului Vasile Gherghel, 15 familii tinere au primit loturi de pămînt în vederea construirii de case în baza Legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală.

 

„Un om pentru oameni”, sloganul primarului Gherghel

 

Aflat la al treilea mandat, PDL-istul Vasile Gherghel dorește să-și pună în continuare amprenta asupra imaginii comunei. Printre proiectele din noul mandat, primarul Gherghel își propune realizarea proiectului de alimentare cu apă și canalizare a comunei Făurei, construirea unui cămin cultural în satul Budești, construirea unei grădinițe în satul Făurei, asfaltarea a 4,4 kilometri de drum în satul Budești și finalizarea construcției bisericii din satul Tatomirești.

„Am o bună colaborare cu instituțiile publice și cu angajații din primărie. Tot ce s-a realizat în comună a fost în interesul comunității. Obișnuiesc să merg prin toate satele, să discut cu oamenii și, în felul acesta, să aflu ce și-ar dori să se înfăptuiască în comună. Am încredere în electorat, pentru că faptele stau înaintea vorbelor. Voi fi «un om pentru oameni»”, a spus primarul Gherghel.