Miercuri, 30 martie, la împlinirea a 630 de ani de la atestarea documentară a Romanului, consilierii locali au fost convocați în ședință, dar dezbaterile nu au fost nici pe departe unele festive și nici măcar constructive. Cum relația de colaborare dintre primarul Leonard Achiriloaei și viceprimarul Radu Samson lipsește cu desăvârșire, acesta din urmă nu ratează nicio ocazie, mai ales că ședințele sunt transmise live, să-i critice pe edil, pe consilierii din alte partide și chiar și pe funcționarii din Primărie. În această ședință s-au dus mai multe contre între cei doi care administrează orașul, iar unii consilieri locali nu sunt nici măcar consecvenți în decizii.
Liberalii și-au „trântit” propriul proiect
Un proiect de hotărâre, inițiat de primarul PNL Achiriloaei, prevedea creșterea prețurilor de acces în ștrand și de închiriat foișoarele, însă consilierul Bogdan Andrieș, tot de la PNL, a propus ca tarifele de închiriere pentru zona de picnic să rămână la același nivel.
Amendamentul acestuia nu a trecut, așa că, la momentul în care s-a votat proiectul în forma inițială, câțiva consilieri liberali au votat și pentru această variantă. Până și primarul a fost luat prin surprindere, întrebând dacă o fi mai bine să nu treacă deloc proiectul și, până la urmă, nu a trecut nici în varianta inițială. Luna viitoare se va relua votul și atunci vor ști și romașcanii cât au de achitat pentru a beneficia de facilitățile din Complexul Sportiv și de Agrement „Moldova”.
Consilierul USR Alin Buzdugan vrea să se plimbe prin curțile bisericilor
Dispute s-au dus și pe tema proiectului referitor la acordarea de finanțări nerambursabile către ONG-uri, un proiect care este legiferat prin lege națională. Consilierul USR Alin Buzdugan a solicitat să nu le fie permise cultelor religioase să acceseze finanțare, deoarece, la următorul punct pe ordinea de zi, bisericile din oraș urmau să primească un sprijin financiar. Propunerea sa a fost respinsă.
Așa cum spuneam anterior, viceprimarul Radu Samson nu a ratat ocazia de a-l ataca direct pe primar, anunțând că Direcția de Asistență Socială, aflată în subordinea sa, va aplica să primească finanțare și să-și cumpere un autoturism. Vicele susține că angajații DAS merg cu camionul frigorific pentru a ajunge la cazurile sociale. După ce primarul Achiriloaei i-a reamintit viceprimarului că autoturismul cerut este pe lista de investiții, însă livrările nu depind de Primărie, viceprimarul a picat în propria capcană, a dorinței să facă război cu orice preț, și a reclamat că nici nu este făcută achiziția, deci va mai dura.
După ce funcționarii Primăriei l-au asigurat că achiziția este făcută și că se așteaptă doar livrarea mașinii, consilierul Bogdan Andrieș l-a taxat pe viceprimar: „Cum spuneți că este nouă informația, nu lucrați aici?! Mai stați la serviciu, nu vorbiți de dragul de a vorbi!”.
Revenind la discuția despre religie, consilierul Buzdugan a reiterat o solicitare mai veche, aceea ca, în schimbul sprijinului financiar primit de biserici, acestea să permită accesul în curțile lăcașurilor de cult și în perioadele când nu sunt slujbe, pentru ca oamenii să se plimbe și copiii să se joace în aceste spații. După ce edilul i-a declarat că pentru acest lucru se poate adresa administrației parohiei, consilierul local a spus că biserica este „o societate” și că dumnealui nu are nicio putere.
După ce s-au pierdut minute bune pe această importantă propunere, edilul a spus că „dacă nu vă puteți plimba prin parcul unei biserici, îmi spuneți și o să vorbesc eu să vă lase”.
Firma Pristyl, mărul discordiei
Două proiecte de hotărâre au vizat aprobarea unui regulament prin care o firmă care a concesionat transportul public în comun să poată să cesioneze respectivul contract către o filială a firmei și, ulterior, următorul proiect prevedea direct cesionarea.
La primul proiect, viceprimarul Radu Samson a cerut lămuriri cu privire la motivele pe care administratorul firmei Pristyl, cea care se ocupă de transportul public în comun, le are pentru a cesiona contractul către o filială a sa din Piatra Neamț. Reprezentanții firmei au transmis că decizia ține de management, de separarea cheltuielilor acestui serviciu față de celelalte activități ale firmei și de o mai bună evidențiere a cheltuielilor și veniturilor. Viceprimarul nu s-a lăsat convins: „Separarea cheltuielilor se face ușor. Nu cumva solicitarea are legătură cu sechestrul pe care-l are firma?”. Primarul Achiriloaei i-a atras atenția colegului său că nu „stăpânește modul în care se face un buget, nu e la îndemâna oricui” și a declarat că are obligația să supună cererea Pristyl votului Consiliului Local atât timp cât ea îndeplinește toate condițiile legale.
Consilierii locali au votat și proiectul de modificare a regulamentului a trecut. Când s-a trecut la proiectul prin care, practic, operatorul ar fi cesionat transportul public în comun către o filială a firmei Pristyl, s-au reluat discuțiile. Viceprimarul Samson: „Societatea Pristyl a făcut o filială pentru că are probleme legale. Se încearcă sustragerea unei activități de pe societatea mamă pe filială. Prin aprobarea proiectului devenim părtași la sustragerea de la aplicarea legii”. Primarul Achiriloaei i-a răspuns: „Este o părere personală, puteți face interpretări, putem și noi să facem despre tranzacții, dar noi trebuie să respectăm legea. Există această solicitare de la operator și noi ne-am asigurat că îndeplinește condițiile legale”.
După alte minute de discuții pe aceeași temă, dar cu alte cuvinte, viceprimarul Samson a propus ca Primăria să își facă propria firmă de transport, la care a primit ca răspuns directa ignorare din partea primarului. De data aceasta, proiectul nu a mai trecut, deoarece consilierul Pro România nu a mai votat pentru. Conform datelor de la ANAF, operatorul nu are activitatea suspendată sau blocată, deci romașcanii vor mai putea călători cu firma până când Consiliul Local își va asuma o soluție: fie cesionează contractul către filiala din Piatra Neamț a firmei, fie va scoate din nou la licitație toate traseele și atunci se va vedea și cât de mare este interesul pentru societăți de a face transport public în Roman.
Nicio șoaptă contra sau pentru ApaServ
A urmat un moment absolut penibil, dar care demonstrează, încă o dată, că politicienii sunt departe de a fi interesați de binele romașcanilor, ci foarte mult numai de propria imagine.
La ședință au fost prezenți reprezentanți ai companiei ApaServ, hulita (pe bună dreptate) companie în social media, care nu a găsit nici până acum soluții să asigure furnizarea continuă a apei în oraș. Aleșii locali au fost invitați să ceară lămuriri responsabililor firmei, moment în care s-a făcut liniște deplină. Dacă pe Facebook, mai ales când se ia apa, există sute de întrebări, mii de soluții, acum nimănui nu pare să-i mai fi păsat. „Salvarea” a venit, evident, tot de la viceprimar, care a întrebat, în condițiile în care Primăria va repara rezervorul de apă de la Gară, cât va putea acesta să asigure alimentarea orașului în cazul unei avarii pe magistrala ce alimentează orașul. Răspunsul a fost că se poate asigura apa circa 16 ore. Primăria a depus un proiect prin PNRR pentru a repara acest rezervor, urmează să vedem dacă se obține și finanțarea. Tot la nivelul „om trăi și om vedea” este și proiectul european al ApaServ, și el depus, dar care nu este aprobat. Chiar și dacă o să fie aprobat, ApaServ a prins în acest proiect construirea a încă două rezervoare, care, practic, vor ajuta la alimentarea cu apă a orașului cu încă 6-8 ore, deci mai nimic. Despre înlocuirea rețelelor, om mai vedea.
Comentarii