Primarul Lucian Micu: „Eu nu vând ciuperci, dar PSD vinde gogoși”

HomePolitica

Primarul Lucian Micu: „Eu nu vând ciuperci, dar PSD vinde gogoși”

 

Mă simt dator să răspund, din respect pentru consilierii locali și în numele romașcanilor care m-au votat, mă cunosc și pentru care muncesc, la acuzațiile nejustificate aduse de senatorul PSD Dan Manoliu vizavi de modul în care eu îmi fac datoria. Nu o să comentez nicicum modul agresiv și necivilizat în care acesta a ales să-și spună punctul de vedere, ci voi informa cetățenii asupra faptelor în sine, pe care, din păcate, sub impulsul unei „zile grele în Parlament”, senatorul nu le înțelege, dar face pe eroul.

Nu am mințit deloc când am spus că în piață nu pot fi vândute ghebe deoarece nu au acel aviz fito-sanitar care să ateste că ele sunt comestibile. Însuși senatorul dă textul de lege care confirmă ceea ce eu spun: „acțiunea de comercializare, prelucrare, precum și utilizarea în alimentație a ciupercilor din flora spontană este permisă numai după ce au fost controlate și stabilite ca fiind comestibile de către un inspector specializat în domeniul sănătății publice și epidemii“. Niciunul dintre comercianții de ghebe nu a putut prezenta documente care să ateste că produsele sunt comestibile, motiv pentru care în Piață nu li s-a permis și nu le va fi permis accesul. Apoi, comercializarea ghebelor sau a oricărui alt produs prin gangurile din oraș este interzisă, de aceea și polițiștii locali le-au aplicat, conform legii, sancțiuni comercianților. Problema nu este amenajarea unei zone pentru comerțul ghebelor, slavă Domnului, Piața este una generoasă, problema este că acești comercianți nu pot dovedi că ghebele nu sunt otrăvitoare. Voi discuta cu cei de la DSP dacă doresc să ne ofere sprijin pentru verificarea ciupercilor, dar în Piață vor fi primiți doar cei care au produsele avizate.

Stimați cetățeni, gândiți-vă, doar pentru o secundă, ce se întâmplă dacă, Doamne ferește, un om moare după ce a cumpărat ghebe din Piață! Responsabili suntem eu și directorul Pieței, iar moartea unui om înseamnă condamnarea la închisoare. Eu nu am de gând să încalc nicio lege, nu am de gând să am pe conștiință viața cuiva și nu voi face nimic din ceea ce poate însemna condamnarea mea sau a colegilor mei. În schimb, dacă tot vorbim de responsabilitate și implicare, îi recomand senatorului să-i primească pe comercianți la cabinetul său sau acasă la dumnealui, asumându-și salvarea acestui tip de comerț și răspunderea asupra sănătății consumatorilor. Pe domeniul public răspunderea îmi revine și o tratez cu maximă seriozitate și responsabilitate.

Despre comportamentul agresiv sau nepotrivit al polițiștilor locali, am făcut apel dintotdeauna la toți cetățenii ca, atunci când sunt martori la astfel de evenimente pe care nu mi le doresc, să sune la Poliția Locală sau să mă sune personal pentru a lua măsuri. În acest caz, nimeni, repet, nimeni nu mi-a adus la cunoștință acest lucru. Consilierul Eugen Pătrașcu a spus mai întâi că a văzut când polițiștii erau agresivi, apoi a spus că așa „i s-a spus”. Unde e adevărul? Nu sunt un om agresiv și nu admit agresivitatea din partea funcționarilor, indiferent în ce birou lucrează ei, dar faptele trebuie să fie reale, nu „din auzite”.

Legat de proiectul de zonare fiscală a orașului, ceea ce iar nu s-a înțeles este că această hotărâre nu a fost modificată pe fond, nu au fost trecute străzi dintr-o zonă în alta. Mai pe înțelesul senatorului Manoliu, care locuiește în aceeași zonă de impozitare – A, este vorba de o actualizare a HCL nr. 172 din 19.12.2014, completată cu HCL nr. 217 din 18.12.2015 și HCL nr. 230 din 17.11.2016. Hotărârea din ședință a cuprins practic cele trei hotărâri anterioare, fără a se aplica modificări. Aleea Tudor Vladimirescu a fost și până acum în zona A și așa a rămas și acum. Nicio stradă care anul acesta a fost într-o zonă de impozitare nu va fi în 2018 în altă zonă de impozitare. Cum ar putea interveni o așa zisă creștere mascată a taxelor, dacă zona de impozitare a rămas aceeași? Pe lângă lipsa de logică, senatorul dă, din nou, dovadă că, deși citește, nu înțelege rostul cuvintelor și al legilor.

Proiectul de stabilire a taxelor și impozitelor locale s-a aflat timp de 30 de zile în dezbatere publică, a fost și pe masa consilierilor, a fost și în comisie discutat și, totuși, abia acum senatorul vine „să salveze”… ceva deja votat. În calitate de președinte al PSD Roman, senatorul Dan Manoliu uită că el și Guvernul PSD le-au promis funcționarilor din primării mărirea salariilor și poate nu știe că și consilierii PSD au votat acest proiect, un proiect ce nu ține de voința mea, ci de o lege națională. Dar, așa cum am spus și anterior, atunci când nu citești și nu te informezi, vinzi gogoși ca un erou.

Lucian Micu,
Primarul municipiului Roman 

Declarație de presă

 

Comentarii

WORDPRESS: 0