Prima paginăRoman

Primarul Leoreanu a fost ambasador la Berlin

Dimensiune text

Primarul Laurențiu Dan Leoreanu (foto) a fost la Berlin, în cadrul unui program Erasmus. El a fost impresionat de multe lucruri specifice germanilor. La întâlnirile oficiale, primarul Leoreanu a fost nevoit să explice ce se întâmplă la noi în țară.

 

 

Primarul Laurențiu Dan Leoreanu s-a întors de la Berlin cu gustul amar dat de comparația dintre situația de la noi din țară și corectitudinea nemțească. Primarul municipiului Roman, care a participat la a doua etapă a unui proiect Erasmus, a fost impresionat de interesul germanilor pentru activitatea de voluntariat. O altă activitate din programul de la Berlin a fost vizitarea unor cartiere de imigranți ruși și vietnamezi, pentru a se vedea rolul și consecința implementării de programe europene destinate integrării imigranților. „Am găsit o țară curată și civilizată, în care măsurile coercitive sunt foarte puternice, amenzile pornind de la 100 de euro și ajungând la 1.000 de euro”, a fost o primă impresie împărtășită de primarul Leoreanu.
Acesta a mai povestit și despre diferențele dintre Berlinul de Vest și Berlinul de Est, cel din urmă având de recuperat mult pentru a ajunge la același nivel cu Berlinul de Vest.
„Văzând acest lucru la fața locului și comparându-l, mi-am dat seama de stadiul în care suntem noi față de lumea occidentală. De-abia acum am înțeles ceea ce spunea Silviu Brucan cu cei 20 de ani și eu cred că a fost îngăduitor. Eu cred că mai avem nevoie de 30 de ani de-acum încolo”, a spus Laurențiu Dan Leoreanu.

Primarul municipiului Roman a mai remarcat atitudinea participativă a cetățenilor din Occident, în raport cu lipsa de implicare a celor mai mulți cetățeni de la noi din țară. „Am expus și anumite puncte de vedere, fiindcă ești întrebat, trebuie să participi la activitățile programului. Am vorbit despre situația reală de la noi, dar am dat o anumită tentă lucrurilor, pentru că îmi iubesc orașul și țara. Din păcate, am văzut la RTL o emisiune cu știri preluate de la o televiziune din țară, cu capete de cal, cai tăiați în gospodării în condiții mizere. Eu știu că acele lucruri sunt izolate și nu se întâmplă, în general, în țară și am încercat să explic acest lucru”, a povestit primarul Leoreanu.

Acesta a precizat că, printr-o relație personală, a avut întâlniri cu potențiali investitori, cum ar fi președinți, directori generali ai unor companii și ai unor bănci. „Punctul lor de vedere a fost tranșant. În urma scandalului cărnii de cal, companiile române au pierdut contracte de sute de milioane de euro pe care le aveau cu firme din Germania. La un moment dat, legat de Schengen, am fost întrebat: «Domnule primar, nu vă supărați, voi, românii, chiar vă credeți buricul pământului de spuneți că nu aveți nevoie de așa ceva?». Am spus că lucrurile nu stau chiar așa, dar ei ne monitorizează foarte mult”, a mai spus Laurențiu Dan Leoreanu.

Primarul municipiului Roman a mai spus că România are nevoie de ambasadori așa cum a fost el, care să-și iubească țara, în loc să o critice în fața străinilor.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • pedro 8 ani

    Bai nea Leo chiar ne crezi prosti,cine te-a ascultat pe tine in Germania!!Un primar dintr-un oras necunoscut ,nu te-a bagat nimeni in seama ,nu ai discutat cu nimeni,te-ai plimbat pe banii nostrii si acum mai inventezi vezi doamne ca ai fost un fel de ambasador!!La ce ,cum pui pavele,cosuri de gunoi din 2 in 2 m si flori de primavara in plinul toamnei!!Mai mare rasul ,ai ajuns sa inventezi de incepi sa crezi si tu!!Mai ieri erai lector pe la nu stiu ce colegiu de aparare,acum ambasador,maine poimane aiahtolah in Iran.Dar ai grija ,acolo cam fluiera gloantele si nu te vad bine cu toate tresele de colonel de tinichea!!!

  • Micutul 8 ani

    hai ca m-am destins cu spusele lui pedro.

  • un cetatean 8 ani

    Dar cu investitorii armeni și armericani cu care se lauda în campania electorală, cum rămâne ?