Prima paginăSocial

Primarul Leonard Achiriloaei a prezentat raportul de activitate al Primăriei Roman pentru anul 2020

Primarul Leonard Achiriloaei a prezentat raportul de activitate al Primăriei Roman pentru anul 2020

Dimensiune text

Vineri, 12 martie, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a prezentat raportul de activitate al instituției pentru anul anterior.

„Dragi romașcani, în 2020 am început împreună un nou drum, cu o nouă paradigmă, modernă, europeană, care să ducă la dezvoltarea administrației publice locale și care să vă confirme așteptările

În data de 28 octombrie 2020, am început primul mandat de Primar al municipiului Roman, funcție în care m-ați investit prin votul dumneavoastră din luna septembrie și pentru care vă mulțumesc încă o dată!

Întotdeauna, la orice început privim cu speranță în față, fără a neglija lucrurile făcute până atunci. Tocmai de aceea, vă prezint Raportul de activitate al Primăriei Municipiului Roman al anului 2020, amintind câteva realizări cu efecte benefice în dezvoltarea economică și socială a urbei mușatine.

Întreaga activitate s-a desfășurat într-o perioadă dificilă pentru România, dar chiar și așa, aflați sub semnul pandemiei de COVID-19, echipa Primăriei Municipiului Roman, care m-a primit cu brațele deschise, a fructificat potențialul imens de dezvoltare pe care îl are orașul în care ne este drag să trăim.

În 2020, au fost făcuți pași foarte importanți către procesul de digitalizare, fiind implementat proiectul „Administrație electronică la nivelul municipiului Roman pentru reducerea birocrației”.

Rezultatele proiectului sunt următoarele:
– platformă integrată ce cuprinde portalul de servicii online al municipiului Roman și aplicația mobilă pentru servicii electronice complete (descărcare/completare/transmitere documente, plată electronică, notificări asupra stadiului demersului);
– un terminal interactiv self-service pentru servicii electronice, care urmează să fie pus la dispoziția cetățenilor;
– platformă integrată pentru arhivare electronică.

De asemenea, prin proiectul „Planificare strategică și digitalizare urbană pentru municipiul Roman”, a început implementarea unei platforme pentru gestiunea integrată a activităților administrației publice din municipiul Roman.

S-a urmărit dezvoltarea capacității necesare în vederea fundamentării deciziilor și planificării strategice și rezolvarea problemelor ce țin de mobilitate prin începerea lucrărilor de elaborare a Planului de mobilitate urbană durabilă.

S-a acordat o atenție deosebită și îmbunătățirii factorilor de mediu și a condițiilor de viață din oraș, prin amenajarea parcului Jora și a parcului Zăvoi.

La Parcul Jora, în 2020 s-au executat două grupuri sanitare, s-a semănat gazon pe 5.000 de metri pătrați, s-au plantat 65 de copaci ornamentali, s-a realizat canalizarea menajeră și rețeaua de alimentare cu apă.

La Parcul Zăvoi s-au executat lucrări reprezentând: alei pietonale, piste de bicicliști, execuție scenă pe structură din beton, rampe de acces persoane cu handicap, execuție gradene cu structură din beton, loc de joacă pentru copii, iluminat exterior, împrejmuiri metalice, mobilier stradal, instalații monitorizare video, instalații și grupuri sanitare, amenajări peisagistice.

Pe întreg parcursul anului trecut pe raza municipiului Roman au fost plantați 750 de puieți salcâm, 450 arbori de diferite specii, precum și 494 de arbori decorativi. Materialul floricol necesar plantării în cele trei sezoane a fost produs în serele proprii ale Primăriei și a presupus circa 87.000 de fire de flori.

Prin procesul de bugetare participativă la nivelul municipiului Roman s-a implementat proiectul „Platforme casetate pentru colectarea separată a deșeurilor menajere”, în zece zone diferite, pe baza propunerilor și a votului romașcanilor.

Pe lângă toate acestea, ne propunem să amenajăm o nouă zonă de agrement, care vizează modernizarea falezei Râului Moldova.

În cadrul Direcției Servicii Edilitare au fost confecționate un număr de 147 de coșuri de gunoi stradale, precum și zece stații de autobuz ce urmează să fie montate în cursul acestui an. La solicitarea asociațiilor de proprietari au fost realizate și montate un număr de 163 de bănci cu spătar. În parcul municipal, pe lângă lucrările de întreținere și reparații a fost realizată o nouă volieră cu un volum de 450 de metri cubi, pentru asigurarea unui climat corespunzător păsărilor. De asemenea, au fost confecționate și 40 de indicatoare necesare traficului rutier.

În domeniul educației, pe lângă lucrările de reparații curente care au avut loc în toate unitățile de învățământ, au continuat lucrările de reabilitare a celor două clădiri: Grădinița cu Program Normal nr. 2 din strada Dobrogeanu Gherea, respectiv Școala „Vasile Alecsandri” Corp B, din strada C.A. Rosetti.

De asemenea, clădirea unde a funcționat fosta Creșă din strada Smirodava, nr. 28, a intrat într-un program de reabilitare, cu destinația Centru de zi de pentru copii antepreșcolari aflați în situații de risc.

Pentru o mai bună circulație auto și pietonală, s-au făcut ample reparații la infrastructura rutieră în mai multe zone ale orașului și s-a continuat programul de modernizare cu pavele a trotuarelor și aleilor. Amintesc aici:
modernizarea ansamblului de străzi Mărului, Tinosului, Pescarilor și Ocniței, unde s-au executat terasamente, s-au montat borduri și pavele de diferite dimensiuni;
continuarea lucrărilor din Pietonal Ștefan cel Mare – tronsonul II – circulaţie parter și acces pietonal secundar Ştefan Cel Mare, lucrările ajungând la un stadiu fizic de 91%;
lucrări de reabilitare și modernizare drumuri publice din cartierul Petru Rareș, care au presupus execuția unui sistem rutier complet nou;
Amenajări peisagistice și parcări în zona Bulevardul Republicii, reprezentând  amenajarea a 7.700 de metri pătrați de alei și parcări, 6.454 de metri pătrați de pavele și peste 2.500 de metri liniari de borduri;

Dezvoltarea parcărilor de reședință – etapa I, care a presupus executarea a peste 1.500 de metri pătrați de parcări din pavele și peste 8.500 de metri pătrați parcări cu mixturi asfaltice în două straturi, precum și lucrări de reparații curente trotuare, pe o suprafață de aproximativ 40.000 de metri pătrați de pavaj.

La data de 31 decembrie 2020, pe raza municipiul Roman existau un număr de 5.155 de parcări de reședință, în 221 de locații, având un grad de ocupare de 95,46%, și 1.145 parcări publice. Dintre acestea din urmă, 994 de locuri sunt cu plată la parcometre și 151 de locuri acces cu bariere.

Au fost continuate lucrările de modernizare și extindere a rețelei de canalizare și preluare apă pluvială, care au presupus inclusiv modernizarea străzilor în cartierul Nicolae Bălcescu, acolo unde s-a intervenit pe străzile: Vișinilor, Ciocârliei, Cocorului, Zimbrului, Zambilei, Cânepei și Cărămidăriei.

Pentru colectarea apelor pluviale s-au executat lucrări de peste 6 milioane lei.

Lucrările de extindere a rețelei de gaze naturale au continuat într-un ritm susținut, pe străzile din Cartierul Nicolae Bălcescu, pe o lungime de peste 5.000 de metri liniari.

Crearea unor condiții optime de trai presupune implicit și aplecarea către mediul social, defavorizat, astfel încât, în 2020, au fost demarate lucrările de construire a 56 de unități locative, cu destinația de locuințe sociale pe strada Islazului.

Creșterea eficienței energetice în sectorul locuințelor din municipiul Roman a reprezentat o prioritate, astfel încât au fost executate lucrări de termoizolație la următoarele blocuri de locuințe: Bulevardul Roman Mușat – blocurile 24, 42, 44, 50, strada Libertății – blocul 14, strada Anton Pann – blocurile 28 și 31, strada Smirodava – blocul 28.

În acest an vom continua investițiile privitoare la acest capitol, având ca obiectiv creșterea eficienței energetice şi extinderea sistemului de iluminat public din municipiul Roman, prin scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public şi scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră, proiect cu termen de finalizare în 2022.

Un alt proiect care reprezintă o prioritate pentru mine este creşterea accesului la servicii medicale de calitate şi eficientizarea sistemului de sănătate în municipiul Roman, având în vedere reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Ambulatoriului Spitalului Municipal de Urgență Roman, proiect cu termen de finalizare în 2023.

Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 este obiectivul unui nou proiect finanțat cu 8,6 milioane lei din fonduri europene, depus în 2020, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Acesta va asigura dotarea și achiziționarea de echipamente medicale pentru Spitalul Municipal de Urgență Roman, urmând să fie implementat până la sfârșitul acestui an.

Vă mulțumesc tuturor pentru că, în 2020, ați ajutat la dezvoltarea orașului nostru, prin implicarea și profesionalismul dumneavoastră. Este important să nu gândim doar pentru azi, ci în perspectivă, pentru că doar așa vom putea construi pe fundații solide, reale și sustenabile pentru viitorul generațiilor.

Împreună vom depăși orice obstacol, în atingerea dorinței noastre: Romanul să fie ceea ce merită: un oraș dinamic, activ și mereu în dezvoltare. Avem puterea de a ne face viitorul cât mai luminos!”, a afirmat primarul Leonard Achiriloaei, în sinteza raportului de activitate.

Raportul integral poate fi consultat în continuare sau poate fi accesat pe site-ul Primăriei municipiului Roman, la acest link.

 

Raport-de-activitate-pe-anul-2020-al-Primarului-Municipiului-Roman-

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0