Prima paginăPolitica

Primarul din Piatra Neamț, Dragoș Chitic, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Primarul din Piatra Neamț, Dragoș Chitic, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Dimensiune text

 

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Dragoș Victor Chitic, la data faptei viceprimar al municipiului Piatra Neamț, în prezent primar al aceluiași oraș, Vasile Vișan, la data faptei secretar al municipiului Piatra Neamț – fiecare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit -, Marin Bordei, la data faptei șef Serviciu Administrare Patrimoniu în cadrul Primăriei municipiului Piatra Neamț, Vasile Zăpor, expert evaluator, Alexandru Casapu, notar public, și Mihai Apopii, om de afaceri – fiecare sub aspectul complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, a anunțat joi, 1 februarie, un comunicat al DNA.

Conform DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt. În perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispozițiilor legale, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 metri pătrați teren de pe raza municipiului.

În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010, a fost încheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamț, reprezentat de inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeței menționate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 de metri pătrați situat pe raza aceluiași municipiu, evaluat la suma de 973.629 de lei.

„Acest contract a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității. Diferența de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitată de municipiul Piatra Neamț inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015.

Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț.

Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei care constituie totodată un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai. Municipiul Piatra Neamț a comunicat că se constituie parte civilă în prezenta cauză în vederea recuperării prejudiciului. În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Casapu Alexandru, Vișan Vasile, Bordei Marin și Chitic Dragoș Victor”, precizează comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Bacău, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. „Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai menționează comunicatul DNA.

„Încălcarea legii este străină pentru mine”

Primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, a reacționat, pe pagina de socializare, după comunicatul emis de DNA:

„Am aflat astăzi că DNA Bacău a dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane, printre care mă aflu și eu, pentru o operațiune din cadrul Primăriei Piatra Neamț petrecută în urmă cu opt ani, legată de un schimb de terenuri aprobat de Consiliul Local, dintr-o perioadă în care instituția era condusă de o altă persoană. În spiritul transparenței cu care v-am obișnuit vă informez, așa cum am făcut de fiecare dată, și despre această situație. De-a lungul anilor s-au solicitat de la primărie, de către procurorii DNA diverse documente din perioada respectivă inclusiv în legătură cu acest schimb de terenuri. Acest schimb a fost consemnat atunci și în rapoartele Curții de Conturi în urma controalelor pe care le-au efectuat în acea perioadă la Primăria Piatra Neamț și care sunt publice.

Așa cum am mai spus eram printre puținii primari de localități importante din țară neacuzați încă de DNA, dar iată că mi s-a întâmplat și mie deși nu am nicio legătura cu această cauză. Consider că prea ușor ești acuzat de o instituție a statului care trebuie să fie un model de imparțialitate, de corectitudine! Abuzul în serviciu nu are nicio legătura cu modul meu de a fi și de a lucra. Încălcarea legii este străină pentru mine, fără nicio legătură cu principiile mele de viață. Adevărul este doar unul singur și sunt convins că așa va rezulta și în urma judecării instanțelor. O trimitere în judecată nu înseamnă o vinovăție, nu sunt în trecutul meu fapte de care să-mi fie frică sau rușine, iar întreaga mea activitate s-a bazat pe respectarea legii. Nu este ușor să fii pus în astfel de situații, mai ales atunci când ești construit să fii corect, dar voi lupta și pentru clarificarea acestei probleme și îmi voi demonstra nevinovăția în instanță. Adevărul nu poate fi decât unul singur, iar eu cred într-o Românie normală”.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Poate mai taie o panglica si la vreo toaleta de la DNA.,,,are experienta.