Primarul comunei Săbăoani, Valeria Dascălu, s-a întâlnit cu premierul Ludovic Orban

HomePolitica

Primarul comunei Săbăoani, Valeria Dascălu, s-a întâlnit cu premierul Ludovic Orban

 

Luni, 25 noiembrie, la Palatul Victoria a avut loc întâlnirea prim-ministrului României, Ludovic Orban, cu  o parte a Consiliului director al Asociației Comunelor din România (ACoR). La întâlnire a participat și Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani, președintele Filialei Județene Neamț a ACoR și membru în Consilul director al asociației ca vicepreședinte pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Au mai participat, din partea Guvernului, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan și șeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

ACoR a solicitat această întâlnire de lucru în vederea punerii de acord asupra măsurilor ce trebuie luate pentru închiderea în mod corespunzător a anului bugetar 2019 și pentru activitățile anului 2020, arată un comunicat al ACoR.

Din lista cu prioritățile comunelor din România, ce a fost înaintată membrilor guvernului prezenți la întâlnire, amintim: actualizarea Acordului de parteneriat dintre Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Asociația Comunelor din România nr. 73072/548 din 12 septembrie 2013; continuarea Programului național de dezvoltare locală, cu etapa a III-a, 2019-2027; utilizarea numai a mijloacelor de comunicare electronică între instituțiile publice, indiferent că sunt centrale sau locale, pe de o parte, precum și între acestea și cetățeni, pe de altă parte; modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât șansele la educație ale copiilor din mediul rural să fie egale cu cele ale copiilor din mediul urban; alocarea de resurse financiare pentru asigurarea plății tuturor asistenților medicali comunitari.

În perspectiva definitivării proiectului rectificării bugetului pentru anul 2019, prim-ministrul a precizat că sunt avute în vedere trei criterii obiective de alocare a resurselor financiare suplimentare pentru comunitățile locale: asigurarea cofinanțării necesare pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene; alocarea resurselor pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilități și a celor de care beneficiază însoțitorii acestor persoane; acoperirea cheltuielilor necesare pentru funcționarea serviciilor curente oferite cetățenilor de către administrația locală.

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, s-a arătat interesat de crearea unor grupuri de lucru care să cuprindă membrii din Comisiile de specialitate ale ACoR și personal din cadrul direcțiilor ministerului pe care îl conduce, pentru a discuta și a soluționa, punctual, problemele cu care se confruntă comunele din România, mai precizează comunicatul ACoR.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0