Prima paginăActualitateEconomie

Primăriile vor primi bani pentru funcționare

Dimensiune text

Anul acesta se va pune în aplicare o nouă modalitate de alocare a fondurilor către administraţiile locale. Fiecare unitate administrativ-teritorială va porni de la buget minimul aferent categoriei din care face parte. 

Anul 2015 va fi un an mai bun pentru primarii din judeţ. Aceştia vor beneficia de un nou mod de alocare a fondurilor de la bugetul de stat. „Este vorba de o regulă prin care se porneşte de la bugete minimale. Spre exemplu, o comună va avea un buget minimal de 1.500.000 de lei. Dacă din venituri proprii realizează 500.000 lei, statul îi mai dă 1.000.000 pentru funcţionare. În acest fel, primarii nu vor putea acuza că li se dau bani în funcţie de apartenenţa politică. Este o modalitate bună de împărţire a bugetului. La aceste bugete minimale se vor adăuga şi alte sume, în funcţie de criterii obiective”, a afirmat Ioan Munteanu, deputat PSD în Colegiul 5.

Parlamentarul nemţean detaliază: „Fiecare comună, oraş, municipiu, municipiu reşedinţă de judeţ, consiliu judeţean va avea o sumă provenită din venituri proprii, la care se adaugă diferenţa pentru funcţionare de la bugetul de stat (în 15 zile de la fundamentarea bugetului local). Astfel: comună – 15 miliarde lei vechi; oraş – 60 miliarde lei vechi; municipiu – 250 miliarde lei vechi; municipiu reşedinţă de judeţ – 500 miliarde lei vechi; consiliu judeţean – 800 miliarde lei vechi. De exemplu, comuna Pânceşti are venituri proprii 4 miliarde lei vechi; primeşte diferenţa până la 15 miliarde, adică 11 miliarde lei vechi. La aceste sume se vor adăuga în cursul anului şi altele care se vor repartiza în funcţie de următoarele criterii: 55% – în funcţie de numărul locuitorilor; 15% – în funcţie de suprafaţa de teren; 15% – în funcţie de colectarea veniturilor proprii (90%); 15% – pentru proiecte cu finanţare europeană”.

Pentru primari, vestea este una cât se poate de bună, dar bucuria este rezervată până ce noile reguli de alocare a fondurilor vor fi publicate în Monitorul Oficial. „Ar fi o mină de aur pentru noi. Este un mod echitabil de a împărţi banii, dacă, într-adevăr, se doreşte reducerea decalajului între localităţi. Pentru că, şi la Pânceşti, şi la Cordun, asfaltarea unui drum tot atât de mult costă, chiar dacă situaţia financiară a comunei Cordun este mult mai bună decât cea a comunei Pânceşti”, a firmat Augustin Holmanu, primarul comunei Pânceşti.

Și primarul comunei Icuşeşti este de aceeaşi părere. „Este un pas înainte, un lucru bun, dar nu pot spune mai multe până când nu devine totul oficial, fiindcă suntem păţiţi cu proiecte frumoase care nu s-au materializat”, a spus Leonard Oprea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ speră ca judeţul să primească mai multe fonduri. „Sper să fie mai bine pentru noi. Avem nevoie de bani pentru proiectele aflate în desfăşurare şi pentru cele pe care dorim să le iniţiem. Săptămânile următoare vom şti mai bine pe ce ne putem baza în acest an”, a explicat Constantin Iacoban, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Partajează articolul
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0