HomeActualitateRural

Primăriile trebuie să verifice apa din fântâni

În fiecare an, primăriile trebuie să încheie un contract cu Direcția de Sănătate Publică Neamț, pentru a verifica apa din fântânile publice. Analiza unei singure probe ajunge la 360 de lei. 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț monitorizează, cel puțin o dată pe an, calitatea apei de folosință publică, fântâni și izvoare, pentru verificarea conformării la parametri: bacterii coliforme, număr de colonii la 22 de grade Celsius și la 37 de grade Celsius, escherichia coli, streptococi fecali, turbiditate, duritate, oxidabilitate, amoniac, nitrați, nitriți, pesticide și orice alt parametru considerat necesar a fi investigat de către DSP Neamț. Costurile de prelevare și analiza probelor sunt suportate de către primării.

În 2014, primarii din Neamț nu s-au înghesuit la încheierea contractelor cu DSP pentru verificarea apei din fântâni, cel puțin în prima parte a anului, atunci când numai 33 dintre edilii locali din Neamț aveau încheiat un astfel de contract, probabil și din cauza costului ridicat al analizelor. „Analiza unei singure probe a ajuns la 360 de lei. Costul include și transportul specialistului din cadrul DSP la fața locului, pentru prelevarea unei monstre de apă din fântâna respectivă. Prețul este ridicat și pentru că reactivii necesari testării sunt foarte scumpi. Tarifele sunt stabilite de către Ministerul Sănătății, nu le impunem noi”, spune medicul Mirela Grădinaru, șeful Serviciului Supraveghere Sănătate Publică din cadrul DSP Neamț.

După primirea rezultatelor analizei probelor de apă, primăria trebuie să ia toate măsurile necesare pentru refacerea calității apei, în situația în care valorile parametrilor analizați nu se încadrează în valorile maxime admise de lege. De asemenea, în funcție de rezultate, primăriile trebuie să afișeze, în apropierea fântânilor, mesaje precum „Apa este bună de băut”, „Apa nu este bună de băut” sau „Apa nu este bună de folosit pentru sugari și copii mici”.

În cazul în care apa din fântânile și izvoarele publice are concentrația de nitrați mai mare decât valoarea prevăzută de lege, primăria este obligată să asigure apa potabilă, fără plată, pentru sugari și copiii mici de până la trei ani.

„Primăriile care nu au predat unui producător de apă instalațiile centralizate mici, realizate prin diverse fonduri de finanțare și pe care le au în administrare directă, au obligația să solicite DSP Neamț încheierea unui contract de monitorizare de audit. În acest sens, primăriile au obligația de a încheia cu DSP Neamț, până la finele trimestrului I al anului 2015, contracte de monitorizare a calității apei potabile”, a transmis doctorul Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0