HomeNeamt

Primăriile cu datorii nu vor mai primi finanțare

Autoritățile administrației locale trebuie să reducă lunar cu 5% stocul datoriilor mai vechi de 90 de zile, în caz contrar direcțiile județene de finanțe urmînd să sisteze alimentarea cu cote și sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat destinate administrațiilor locale.
Primăria Roman nu are datorii mai vechi de 90 de zile. Primarul Leoreanu consideră că guvernele au sprijinit administrațiile locale care nu s-au grăbit să-și plătească datoriile.

 

Aceste măsuri sînt prevăzute într-o ordonanță de urgență aprobată sîmbătă, 1 septembrie.
Ordonanța stabilește că ordonatorii de credite ai bugetelor locale ale unităților sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale care înregistrează arierate, adică plăți restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, trebuie să reducă în fiecare lună stocul acestora cu cîte 5%. În caz contrar, direcțiile generale ale finanțelor publice județene sistează alimentarea cu cote și sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și, de asemenea, sistează operarea plăților prin conturile instituțiilor publice finanțate integral din venituri proprii. Primăria Roman nu va fi afectată de această ordonanță de urgență, cele mai vechi datorii ale administrației locale fiind de doar 30 – 40 de zile. Pe de altă parte, însă, primarul Laurențiu Dan Leoreanu consideră că guvernele nu au sprijinit administrațiile locale care și-au plătit datoriile la timp, mai ales după ce, la ultima rectificare de buget, Romanului i-au fost oferiți din bugetul statului doar 110.000 de lei. „Ordonanța nu ne afectează. Noi am avut grijă să ne plătim arieratele și să fim la zi cu cheltuielile. Guvernul le-a oferit bani autorităților locale care nu au procedat corect și care au avut datorii. Noi, deși am fost corecți, n-am beneficiat de sprijin din bugetul statului, iar primăriile cu datorii neachitate au avut parte de bani. Astfel de măsuri te învață să nu fii corect. Eu, întotdeauna, am plecat de la înțelepciunea populară, unde oamenii spun «să nu ne băgăm în banii vacii», adică să avem o rezervă pe care să o putem utiliza cînd ajungem la momente grele. Bunicul meu spunea să mă gîndesc bine cînd scot un ban din casă, dacă nu sînt sigur că primesc altul. Mă afectează doar faptul că, prin acest mod de lucru, au fost încurajați cei care nu sînt corecți, cei care au datorii, în timp ce aceia care își plătesc datoriile sînt lăsați deoparte„, a opinat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Comentarii

WORDPRESS: 1