Prima paginăActualitateRoman

Primarii trebuie să facă o strategie comună pentru salubrizare

Dimensiune text

Primarii din zona Roman au discutat despre posibilitatea ca strategia să fie făcută prin intermediul Asociaţiei Roman Metropolitan. Managementul integrat al deșeurilor urmărește dezvoltarea armonioasă și costuri mai mici. 

Primarii din zona Romanului vor să facă o strategie comună pentru serviciul de salubrizare a localităţilor. Legea serviciului public de salubrizare a localităţilor prevede că „autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale au competenţe exclusive în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea, gestionarea, coordonarea şi atribuirea serviciului de salubrizare a localităţilor”. Iar acest lucru trebuie să se facă în baza unei strategii, document obligatoriu. Cum judeţul Neamţ este beneficiarul unui proiect de management integrat al deşeurilor, iar deşeurile din toată zona Romanului vor fi gestionate de acelaşi operator, primarii au discutat, miercuri, 18 februarie, despre posibilitatea ca strategia să fie făcută, prin intermediul Asociaţiei Roman Metropolitan, la comun pentru toate localităţile care sunt parte în asociaţie.

„Ar fi un singur document, dar fiecare localitate ar fi prezentată distinct. Există, din punctul nostru de vedere, mai multe avantaje: primul ar fi acela că se va realiza o strategie unitară pentru toată zona, iar zona aceasta va fi gestionată de un singur operator, fiindcă aşa prevede proiectul european. Un alt avantaj ar fi că dezvoltarea ulterioară va fi una armonioasă. De asemenea, costurile vor fi mai mici”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Primarii prezenţi, miercuri, la şedinţa Roman Metropolitan, au fost de acord cu această modalitate de realizare a strategiei pentru salubrizare, dar discuţii se vor purta şi la nivelul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ECO Neamţ”, pentru a fi în acord cu ceea ce prevede proiectul european. La şedinţă au fost prezenţi- pe lângă 17 primari din cei 24 de membri în Asociaţia Roman Metropolitan-, Ovidiu Bojescu, administratorul public al Romanului, Carmen Stanciu, şefa Direcţiei Locale de Evidenţă a Persoanelor Roman, şi Mioara Cocea, şefa Serviciului control marketing instituţional din Primăria Roman.

COMENTARII

WORDPRESS: 0