HomeActualitateNeamt

Primarii s-au plâns de legea bugetului de stat

Aceştia s-au întâlnit, vineri, cu un ministru secretar de stat din cadrul MFP. Edilii au primit asigurări că rectificarea bugetară va îndrepta actualele dezechilibre. MFP vrea o formulă de calcul pentru alocarea fodurilor către primării. 

Primarii şi responsabilii financiari din tot judeţul s-au întâlnit, vineri, 13 februarie, la Prefectura Neamţ, cu Attila Gyorgy, ministru secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP). În cadrul întâlnirii s-au purtat discuţii privind modul de aplicare a sistemului de echilibrare a bugetelor locale în anul 2015, discuţii referitoare la propunerile unităţilor administrativ-teritoriale privind modificarea Legii finanţelor publice locale şi legalitatea actelor administrative prin care se instituie ajutorul pentru întreprinderi.

Reprezentanţii administraţiilor locale au profitat de prezenţa reprezentantului MFP şi şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la împărţirea banilor de la bugetul central pentru echilibrarea bugetelor locale, aplicată prima dată în acest an. Noua metodologie prevede ca primăriile să aibă bugete plafonate, în funcţie de categoria din care fac parte: comune, oraşe, municipii sau municipii reşedinţă de judeţ.

„A fost o întâlnire în care s-au discutat mai multe aspecte, dar concluzia principală a fost aceea că, în vară, se vor face rectificări de buget şi, atunci, ni se vor da fonduri pentru investiţii”, a spus Vasile Baciu, primarul comunei Horia. În urmă cu câteva zile, şeful administraţiei locale din Horia a afirmat că ar fi vrut să construiască în comună un nou dispensar, dar actualul buget nu-i permite acest lucru.

„La început, domnul Gyorgy ne-a rugat să promovăm loteria bonurilor fiscale printre locuitori. Apoi s-a discutat despre plafoanele bugetare pentru primării, despre rectificarea bugetară din vară şi despre criteriile prin care se vor aloca fondurile. Toate nemulţumirile noastre au fost ascultate şi punctele noastre de vedere vor fi trasmise, mai departe, la MFP”, a afirmat viceprimarul comunei Ion Creangă, Mihai Ungureanu.

Prima parte a lucrărilor a fost moderată de prefectul judeţului Neamţ. „Discuţiile pot genera soluţii concrete, iar acestea pot veni de la cei care pun în practică, nemijlocit, prevederile legale”, a declarat prefectul Ioan Vlad Angheluţă.

„Sistemul operează cu erori”

Partea a doua a lucrărilor a fost o dezbatere strict tehnică, pe aplicarea articolului 8 din Legea 186/2014, Legea bugetului de stat, care a generat anumite dezechilibre ce impun corecţii. Discuţiile s-au purtat între primari şi reprezentantul MFP, în special pe criteriile de repartizare a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale şi de repartizare a sumelor de echilibrare.

„Domnul Gyorgy a fost receptiv, a recunoscut că sistemul operează cu erori. Au fost propuse şi soluţii, iar una dintre acestea este o formulă de calcul pentru alocarea de fonduri pe viitor. În această formulă de calcul ar trebui să se ţină cont de suprafaţa unei localităţi, numărul de locuitori, instituţiile care funcţionează acolo. Iar aici este chesiunea pe care eu am mai dezbătut-o public: Romanul oferă, prin instituţiile sale, servicii pentru populaţie din aproape 30 de comune. Este vorba despre spital, licee, serviciul de evidenţă a persoanelor şi lista poate continua. Toate aceste informaţii vor sta la baza întocmirii unui chestionar care va fi trimis primarilor pentru completare, astfel încât pentru bugete să nu mai existe plafoane generalizate, ci suma să se autodetermine din formula de calcul”, a declarat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

La înâlnirea de vineri s-au mai făcut propuneri privind informatizarea serviciilor financiare, simplificarea contabilităţii în administraţie şi gradarea unităţilor administrativ-teritoriale. De asemenea, s-a propus ca proiectul noii legi a finanţelor publice locale să fie supus unei dezbateri publice lărgite.

Ultimul punct pe ordinea de zi a făcut referire la procedura de avizare a ajutorului de stat/de minimis de către Consiliul Concurenţei, respectiv emiterea avizului de legalitate pe actele administrative prin care se instituie ajutorul pentru întreprinderi. Acest aviz de legalitate va fi emis de prefect doar în condiţiile în care actul administrativ a fost adoptat cu avizul Consiliului Concurenţei, măsura respectă regula de minimis şi nu intra sub incidenţa legislaţiei în domeniul ajutorului de stat.

Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 0